Klasyczny przepis na jesienne muffiny. Idealne zarówno do kawki na drugie śniadanie jak i na podwieczorek do popołudniowej herbaty z cytryną i miodem. Zapach jabłek i cynamonu, który rozchodzi się po domu podczas pieczenia wart jest każdej spędzonej w kuchni minuty. Tym bardziej, że do zrobienia ciasta potrzebujemy tak zaawansowanych narzędzi kuchennych jak miska i widelec. Pełny lunchbox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Dobra zupa nie jest zła – kalafiorowa
Wydrukuj przepis
Muffiny cynamonowe z jabłkiem
Jabłka i cynamon to połączenie idealne. Szczególnie w postaci pysznych muffinek. Do tego jeszcze tylko książka i herbata i mamy przepis na jesienne popołudnia.
Czas przygotowania
15min
Czas oczekiwania
40min
Porcje
porcje
Składniki
2jaja
0,5szklankicukru
0,5szklankioleju rzepakowego
1,25szklankimąki tortowej
1łyżeczkacynamonu
1łyżeczkagorzkiego kakao
1łyżeczkasody oczyszczonej
1łyżeczka proszku do pieczenia
400gjabłek
Czas przygotowania
15min
Czas oczekiwania
40min
Porcje
porcje
Składniki
2jaja
0,5szklankicukru
0,5szklankioleju rzepakowego
1,25szklankimąki tortowej
1łyżeczkacynamonu
1łyżeczkagorzkiego kakao
1łyżeczkasody oczyszczonej
1łyżeczka proszku do pieczenia
400gjabłek
Sposób przygotowania
Biorę 3 miski różnej wielkości
Do największej miski wkładam umyte, obrane i pokrojone w małą kosteczkę jabłka
Do średniej miski wsypuję po kolei suche produkty: mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, kakao, cynamon i mieszam je ze sobą
Do najmniejszej miski wbijam jajka, wlewam olej i mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji
Łączę składniki cofając się wstecz: jajka z olejem przelewam do produktów sypkich i mieszam, a powstałą w ten sposób masę wlewam do jabłek i mieszam
Całość przekładam do silikonowych foremek (wychodzi mi ich ok. 10 szt)
Piekę w 180°C na programie "góra i dół" przez maksymalnie 40 min