Tego rodzaju smaków nie lubiłam będąc dzieckiem. Być może przez swoją kwaskowatość. Dziś mam zupełnie inne podejście do tematu. Ochota na kwaśne i gorzkie zrównała się w swej intensywności z ochotą na słodkie. Prosta zupa z kiszonych ogórków, która teraz idealnie trafia w jesienne potrzeby. Pełny lunchbox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Znienawidzone smaki dzieciństwa. Zupa ogórkowa.
Czas przygotowania | 15 min |
Czas gotowania | 20 min |
Porcje |
porcje
|
Składniki
- 1 "jarzynka" marchewka, korzeń pietruszki, natka pietruszki, korzeń selera, cebula, por - moja w sumie waży 750 g (lub 1 kostka rosołowa)
- 150 g ogórków kiszonych
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 2 małe marchewki jeśli zupę gotujesz na kostce rosołowej
- 1 natka pietruszki
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 pierś z kurczaka
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
Wywar
- Myję i obieram "jarzynkę".
- Marchewkę, pietruszkę i por nacinam od środka wzdłuż, żeby wydobyć z nich więcej smaku.
- Zalewam ją 70 ml wody, dodaję dwa liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego oraz pierś z kurczaka i zagotowuję.
- Dodaję 1 łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu, przykrywam garnek i gotuję na małym ogniu / prądzie przez 30 min od momentu zawrzenia.
- Po 30 min wywar ściągam z kuchenki i wyciągam z niego warzywa i mięso.
- Mięso i marchewkę kroję w kostkę. Dodam je później do gotowej zupy.
Zupa ogórkowa
- Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę.
- Jeśli zupę gotuję na wywarze z kostki rosołowej, marchewkę obieram, myję i kroję w małą kosteczkę.
- Surowe warzywa wrzucam do wywaru i gotuję ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
- Ogórki kiszone trę na tarce z dużymi oczkami.
- Wrzucam starte ogórki do gotującej się zupy i gotuję kolejne 10 minut.
- Gdy zupa ostygnie dolewam śmietanę i dodaję natkę pietruszki i mieszam.