Jabłka są bardzo wdzięcznym tematem, bo można je przygotować na milion różnych sposobów i pasują prawie do wszystkiego. Pieczone z rozgrzewającym cynamonem to jesienna klasyka. A wcześniej przygotowana granola będzie tu idealnym dodatkiem. Pełny lunchbox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Słodko-gorzka symfonia. Sałatka z cykorią i grejpfrutem.
Wydrukuj przepis
Jogurt naturalny z pieczonym jabłkiem i granolą
Jabłka z cynamonem to połączenie wręcz idealne. Podczas pieczenia tracą swoją kwasowość. W takiej formie są idealnym dodatkiem do jogurtu naturalnego i granoli. Można upiec ich więcej i podjadać, gdy przyjdzie ochota.
Czas przygotowania
15min
Czas oczekiwania
30min
Porcje
porcje
Składniki
360gjogurtu naturalnego180 g = 1 mały jogurt
2jabłka
cynamon
4łyżkiwcześniej przygotowanej granoli
Czas przygotowania
15min
Czas oczekiwania
30min
Porcje
porcje
Składniki
360gjogurtu naturalnego180 g = 1 mały jogurt
2jabłka
cynamon
4łyżkiwcześniej przygotowanej granoli
Sposób przygotowania
Jabłka myję i obieram ze skórki.
Kroję w ósemki i usuwam gniazda z nasionami.
Układam na blaszce z pergaminem i posypuję cynamonem.
Piekę w 180°C ok. 30 minut.
Gdy jabłka ostygną dodaję je wraz z granolą do jogurtu.