Pulpety w sosie pomidorowym przywołują mi na myśl bajkę Zakochany kundel. Takie proste danie, a tyle w nim romantyzmu. Dzielenie się jedzeniem z ukochaną osobą jest zawsze przyjemne. Pełny lunchbox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Zakochany kundel. Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem.
Czas przygotowania | 15 min |
Czas gotowania | 30 min |
Porcje |
porcje
|
Składniki
Pulpety
- 300 g mięsa mielonego 150 g mięsa wieprzowego i 150 g mięsa z indyka
- 1 jajko
- 1 łyżka kaszy manny
Sos
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 400 g pomidorów bez skórki w puszce
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyzka cukru
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
- sól i pieprz
- 200 g makaronu tagliatelle rigate
Składniki
Pulpety
Sos
|
|
Sposób przygotowania
Pulpety
- Do mięsa dodaję obficie soli i pieprzu, jajko, kaszę mannę i wyrabiam na jednolitą masę.
- Rozgrzewam patelnię teflonową bez żadnego tłuszczu.
- Formuję małe kuleczki (wielkości kopiastej łyżeczki) i kładę na patelnię. Robię to bezpośrednio z miski na patelnię, bez używania mąki i "przejściowego" pergaminu.
- Obsmażam pulpety z każdej ze stron.
- Gdy są rumiane z każdej ze stron i jeszcze surowe w środku wykładam je na chwilę na ręcznik papierowy, a później wkładam do sosu.
Sos
- Cebulę obieram i kroję w małą kosteczkę.
- Podczas gdy pulpety już się smażą, w dużym garnku podgrzewam oliwę.
- Na rozgrzaną oliwę wykładam cebulę, dodaję soli i pieprzu i czekam ok. 3-5 minut aż się zeszkli.
- Gdy cebula się zeszkli wlewam pomidory z puszki.
- Dodaję cukier, ponownie sól i pieprz, oregano, bazylię i przeciśnięty przez wyciskacz czosnek.
- Gotuję ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając.
- Gdy pulpety są gotowe, przekładam je do sosu i gotuję jeszcze ok. 10 minut pod przykryciem na zmniejszonym ogniu.
- W międzyczasie gotuję makaron według przepisu na opakowaniu.