Dzisiejszy lunchbox: kanapka z mozzarellą, pomidorem, rukolą i pesto, jogurt naturalny z owocem kaki oraz pulpety w sosie pomidorowym z makaronem.
Cześć! Kto oglądał kiedyś Zakochanego kundla, ten wie, że pulpetami trzeba się dzielić. Najlepiej z miłości. Ewentualnie z obowiązku. Proste to danie i każdy je lubi, więc obdzielony powinien być zadowolony. Ja bym była w każdym razie.
Menu na dziś:
- Kanapka z mozzarellą, pomidorem rukolą i pesto [przepis]
- Jogurt naturalny z owocem kaki [przepis]
- Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem [przepis]
A jeśli masz ochotę poznać mój master plan na wykorzystanie dzisiejszych składników, zajrzyj tutaj Bez ładu i składu, czyli chlebem i makaronem
Mozzarella sama w sobie jest dość wodnista i bez smaku. Za to jednak ją lubię. Wykorzystuję te jej atuty, gdy jestem zmęczona zbyt intensywnymi smakami.
Pomidor i pesto to oczywisty wybór w tej sytuacji. Pesto rozrabiam tylko trochę oliwą, żeby nie było zbyt gęste. Równie dobrze nadałyby się po prostu liście bazylii, ale jakoś nie miałam szczęścia ich znaleźć. Rukolę dodaję dla wyostrzenia smaku.
Owoc kaki to inaczej persymona. Ma podobno jeszcze inne nazwy, ale już persymona jest dla mnie wystarczająco trudna do zapamiętania.
Pierwszy raz próbowałam tego owocu w zeszłym roku i jestem nim zachwycona. Jest słodziutki, kolorowy i cały do zjedzenia. Bezproblemowy jednym słowem. Nie trzeba się bawić z żadnymi pestkami. Gdy jem go bez żadnych dodatków, kroję go po prostu w ósemkę i oddzielam te ósemki od skórek. A tymczasem dziś jogurt. Popatrzcie na jego kolor. Istne cudo.
Nie pamiętam do końca tej bajki, ale skojarzenie zostało. Jak pulpety to długi makaron, a jak pulpety i długi makaron to Zakochany kundel.
Gotowanie tego obiadu, podobnie jak oglądanie bajki, jest dziecinnie przyjemne. Nie bawię się nigdy w kilku etapowe smażenie. Po prostu robię kulki nad miską i wykładam je bezpośrednio na patelnię. Szkoda czasu. I nie używam dodatkowego tłuszczu do smażenia. Wieprzowe mięso ma go wystarczająco w sobie. Zwykle mieszam wieprzowinę pół na pół z indykiem. Tak zrobiłam i dziś.
Porcje |
|
- 4 kromki chleba farmerskiego
- 1 kula mozzarelli
- 1 pomidor
- garść rukoli
- 1 łyżeczka pesto
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Składniki
|
|
- Wymieszaj oliwę z pesto i złóż, jak lubisz!
Czas przygotowania | 10 min |
Porcje |
porcje
|
- 360 g jogurtu naturalnego 180 g = 1 mały jogurt
- 2 owoce kaki
- 100 ml wody mineralnej
Składniki
|
|
- Owoc kaki myję i kroję w ósemki.
- Każdą z ósemek odcinam od skórki.
- Ósemki dodaję do jogurtu i blenduję.
- Dodaję wodę i dokładnie mieszam.
Czas przygotowania | 15 min |
Czas gotowania | 30 min |
Porcje |
porcje
|
- 300 g mięsa mielonego 150 g mięsa wieprzowego i 150 g mięsa z indyka
- 1 jajko
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 400 g pomidorów bez skórki w puszce
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyzka cukru
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
- sól i pieprz
- 200 g makaronu tagliatelle rigate
Składniki
Pulpety
Sos
|
|
- Do mięsa dodaję obficie soli i pieprzu, jajko, kaszę mannę i wyrabiam na jednolitą masę.
- Rozgrzewam patelnię teflonową bez żadnego tłuszczu.
- Formuję małe kuleczki (wielkości kopiastej łyżeczki) i kładę na patelnię. Robię to bezpośrednio z miski na patelnię, bez używania mąki i "przejściowego" pergaminu.
- Obsmażam pulpety z każdej ze stron.
- Gdy są rumiane z każdej ze stron i jeszcze surowe w środku wykładam je na chwilę na ręcznik papierowy, a później wkładam do sosu.
- Cebulę obieram i kroję w małą kosteczkę.
- Podczas gdy pulpety już się smażą, w dużym garnku podgrzewam oliwę.
- Na rozgrzaną oliwę wykładam cebulę, dodaję soli i pieprzu i czekam ok. 3-5 minut aż się zeszkli.
- Gdy cebula się zeszkli wlewam pomidory z puszki.
- Dodaję cukier, ponownie sól i pieprz, oregano, bazylię i przeciśnięty przez wyciskacz czosnek.
- Gotuję ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając.
- Gdy pulpety są gotowe, przekładam je do sosu i gotuję jeszcze ok. 10 minut pod przykryciem na zmniejszonym ogniu.
- W międzyczasie gotuję makaron według przepisu na opakowaniu.
Brak komentarzy