Dzisiejszy lunchbox: kanapka z salami, rukolą i oliwkami, jogurt naturalny z jabłkami pieczonymi z cynamonem i granolą oraz sałatka z cykorią i grejpfrutem.
Cześć! Jak życie? Wczoraj widziałam bardzo dobre hasło. Gdzieś w gąszczu internetowych głupot pojawiła się złota myśl
Listopad nie jest po to, by go rozumieć.
No właśnie. Mam wrażenie, że to najgorszy miesiąc w roku. Wszystko jest takie słodko-gorzkie. Co nabiorę trochę entuzjazmu i wiary w ludzkość, to mnie coś znów przygniecie na chwilę. I tak w kółko. Szczęście wychodzi ze środka – mówili. Możesz robić, co zechcesz – mówili. A tymczasem szara rzeczywistość za oknem od czasu do czasu potrafi mi sama z siebie zabrać uśmiech. No po prostu. I jak już sięgnę dna, to następnego dnia wstaję i z powrotem jest kolorowo. Jakoś tak płynie w uszach ta słodko-gorzka symfonia wciąż. I dlatego dziś słodko-gorzka sałatka, ha!
Menu na dziś:
- Kanapka z salami, rukolą i czarnymi oliwkami [przepis]
- Jogurt naturalny z jabłkami pieczonymi z cynamonem [przepis] i orzechowo-cynamonową granolą [przepis]
- Sałatka z cykorią i grejpfrutem [przepis]
A jeśli masz ochotę poznać mój master plan na wykorzystanie dzisiejszych składników, zajrzyj tutaj Bez ładu i składu, czyli chlebem i makaronem
Oferta śniadaniowa zdecydowanie przybiera na kaloriach. Gdy budzę się rano, a za oknem jest ciemno i zimno, to mam ochotę na porządne śniadanie. Nie jem go nigdy bezpośrednio po wstaniu, a raczej zwleczeniu się z łóżka. Daję swojemu organizmowi z godzinkę, żeby się się dobudził, popijając w tym czasie jedynie wodę. Gdy jednak jestem już w pełni sił, głód wzywa. Nie jem takich super tłustych rzeczy zbyt często, ale to salami do mnie mówiło. Wierzcie mi.


Jak już wspomniałam jesienna deprecha pełną parą u mnie, więc robię co mogę, żeby ją przegonić. Jednym ze sposobów jest wypełnianie domu ciepłymi zapachami. A co jest takim ciepłym jesienno-zimowym zapachem, jeśli nie cynamon?

Całego ciasta piec mi się nie chce, to upiekłam tylko jabłka. Z cynamonem.
Są fajnym dodatkiem do jogurtu, serka, owsianki czy czego sobie zapragniecie. Skoro już odpaliłam piekarnik, to stwierdziłam, że dorobię granoli. Tak! Tej, którą robiłam ostatnio, już nie ma. Dziś zrobiłam mocniej orzechową i z dodatkiem cynamonu. Dzięki temu sama w sobie mogłaby być już wyraźnym dodatkiem.

M. zjadł miseczkę przed wyjściem z domu, ja oczywiście pakuję jedzenie w swoje słoiczki i biorę ze sobą cały majdan.

Bardzo się ucieszyłam, gdy zobaczyłam na naszej hali targowej cykorię. Nie mogłam jej dostać ostatnio. W zimie jest najtańsza, ale używam jej, gdy tylko się da. Stosuję ją jako zamiennik sałaty. Jest zabawnie gorzkawa w smaku, ale nie tak bardzo jak rukola. Lubię ją zarówno do kanapek jak i sałatek, Podobno dobrze ją stosować podczas odchudzania. Ja jej używam głównie ze względu na zdrowotny wpływ na wątrobę.
Sałatka sama w sobie może się wydawać gorzka, ale miód w dressingu zrównoważy smak. Dodatkowo makaron i avocado pochłoną część tych intensywnych smaków. Mniej hardcorowym zamiennikiem grejpfruta, którego możecie spróbować w tym zestawie, jest pomelo.

| Porcje |
|
- 4 kromki chleba farmerskiego
- 8 plastrów salami
- garść czarnych oliwek
- garść rukoli
Składniki
|
|
- Złóż, jak lubisz!
| Czas przygotowania | 7 min |
| Czas oczekiwania | 10 min |
| Porcje |
porcje
|
- 5 łyżek płatków owsianych górskich
- 10 łyżek orzechów włoskich
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Składniki
|
|
- Składniki dokładnie ze sobą mieszam.
- Wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piekę ok. 10 minut w 180°C mieszając w połowie pieczenia.
- Wyciągam blachę z piekarnika i daję granoli ostygnąć.
- Gdy ostygnie i stanie się krucha przekładam ją do słoika i trzymam ją zawsze pod ręką.
| Czas przygotowania | 15 min |
| Czas oczekiwania | 30 min |
| Porcje |
porcje
|
- 360 g jogurtu naturalnego 180 g = 1 mały jogurt
- 2 jabłka
- cynamon
- 4 łyżki wcześniej przygotowanej granoli
Składniki
|
|
- Jabłka myję i obieram ze skórki.
- Kroję w ósemki i usuwam gniazda z nasionami.
- Układam na blaszce z pergaminem i posypuję cynamonem.
- Piekę w 180°C ok. 30 minut.
- Gdy jabłka ostygną dodaję je wraz z granolą do jogurtu.
| Czas przygotowania | 25 min |
| Porcje |
|
- 200 g makaronu kolanka z falbanką
- 1 avocado
- 1 grejpfrut
- 120 g sera camembert 120 g = 1 ser camembert firmy Turek
- 2 małe główki cykorii
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki soku z grejpfruta
Składniki
Sałatka
Dressing
|
|
- Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu i studzę.
- Cykorię myję, osuszam i obieram na liście.
- Avocado obieram i kroję w kostkę.
- Ser camembert kroję w trójkąty.
- Grejpfruta obieram najdokładniej jak to możliwe. Czego nie wykorzystam w postaci miąższu, wykorzystam w postaci soku do dressingu.
- Układam kolejno cykorię, makaron, avocado, ser, grejpfruta.
- Dressing podaję w osobnym naczyniu i dodaję zaraz przed zjedzeniem.
- Składniki mieszam ze sobą i dodaję do sałatki zaraz przed zjedzeniem.




Brak komentarzy