Dzisiejszy LunchBox: croissant z konfiturą z aronii, muffiny cynamonowe z jabłkiem oraz zupa kalafiorowa z indykiem i koperkiem
Cześć! Zupa do pracy? Najlepiej! Chyba najbardziej lubię tą formę lunchu. Jest łatwa do przeniesienia, zwykle lekkostrawna a jednocześnie sycąca. Szczególnie teraz, gdy temperatura będzie spadać bez ostrzeżenia, a na niebie pojawią się szarobure deszczowe chmury. Myślę, że ogólnie czas zrobić sobie delikatny wstęp do jesiennych smaków. Chętnie zacznę więc od muffinek cynamonowych z jabłkiem.
Dziś francuskie śniadanie. Jak pewnie się zorientujecie, mam sentyment do francuskiego stylu żywienia z uwagi na fakt, że zdarzyło mi się być tam kilka razy. Pisząc „być” mam na myśli obcować z bliska z kulturą i ludźmi, czyli mieszkać z nimi i jeść u nich. Tam każdy posiłek to małe święto i okazja, żeby się spotkać i porozmawiać. Stół nie musi być wcale odpicowany wykwintnymi przystaweczkami. Wystarczy proste dobre jedzenie i towarzystwo. W codziennym porannym maratonie nie zawsze jest czas na wspólne śniadanie, ale lubię czasem przysiąść spokojnie nad tym croissantem z obrzydliwie słodką francuską konfiturą i powspominać. Do takiego śniadania obowiązkowa jest kawa, bo ślinianki aż piszczą o coś gorzkiego, co zrównoważy tą tonę cukru.
Na drugie śniadanie mamy dziś muffiny cynamonowe z jabłkiem. Można je upiec w normalnej blaszce, ale wtedy musimy zwiększyć proporcje. Dziś pieczemy muffiny, bo po pierwsze łatwiej je porcjować, a po drugie szybciej się pieką. Z podanego przepisu wychodzi mi ok. 10 muffinów. Zwykle dzielę je na ok 3 – 4 porcje. Od przybytku głowa nie boli jednak, więc z koleżanką z biurka obok też się można podzielić w razie czego.
Przyznam szczerze, że ze względu na „małość” mojego mieszkania gadżety kuchenne zdarza mi się trzymać zarówno w kuchni jak i w… sypialni. I bardzo nie chce mi się tam chodzić, gdy już zacznę gotować lub piec. I mam mokre ręce. I zero miejsca na blacie. Wtedy robię to ciasto widelcem. I właśnie za to je kocham.
Ciasto zawsze robię tak samo. Najpierw wypełniam miski od największej do najmniejszej, a później składam „matrioszkę” w odwrotną stronę.
Teraz zupa. Zupy wyjdzie cały gar, więc jeśli nie macie się nią z kim podzielić, to przygotujcie sobie miejsce w zamrażarce. Użyję reszty kalafiora, która została mi po odjęciu ilości potrzebnej do zapiekanki.
Najpierw baza. Jeśli macie i lubicie kostkę rosołową, użyjcie jej. Ja bardzo często używam wcześniej zrobionych i zamrożonych bulionów. Na pewno kiedyś o tym napiszę.
Lubię ten moment, kiedy zupa już przestygnie i można jej spróbować. Wtedy zwykle próbujemy… Miskami.
Wydrukuj przepis
Croissant z konfiturą z aronii
Świeży croissant i słodziutka konfitura. Do tego dobra kawka i można zaczynać dobry dzień!
Porcje
Składniki
1croissant
konfitura z aroniityle, ile lubisz
Porcje
Składniki
1croissant
konfitura z aroniityle, ile lubisz
Sposób przygotowania
Zjedz tak, jak lubisz! Tylko nie zapomnij o kawie!
Wydrukuj przepis
Muffiny cynamonowe z jabłkiem
Jabłka i cynamon to połączenie idealne. Szczególnie w postaci pysznych muffinek. Do tego jeszcze tylko książka i herbata i mamy przepis na jesienne popołudnia.
Czas przygotowania
15min
Czas oczekiwania
40min
Porcje
porcje
Składniki
2jaja
0,5szklankicukru
0,5szklankioleju rzepakowego
1,25szklankimąki tortowej
1łyżeczkacynamonu
1łyżeczkagorzkiego kakao
1łyżeczkasody oczyszczonej
1łyżeczka proszku do pieczenia
400gjabłek
Czas przygotowania
15min
Czas oczekiwania
40min
Porcje
porcje
Składniki
2jaja
0,5szklankicukru
0,5szklankioleju rzepakowego
1,25szklankimąki tortowej
1łyżeczkacynamonu
1łyżeczkagorzkiego kakao
1łyżeczkasody oczyszczonej
1łyżeczka proszku do pieczenia
400gjabłek
Sposób przygotowania
Biorę 3 miski różnej wielkości
Do największej miski wkładam umyte, obrane i pokrojone w małą kosteczkę jabłka
Do średniej miski wsypuję po kolei suche produkty: mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, kakao, cynamon i mieszam je ze sobą
Do najmniejszej miski wbijam jajka, wlewam olej i mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji
Łączę składniki cofając się wstecz: jajka z olejem przelewam do produktów sypkich i mieszam, a powstałą w ten sposób masę wlewam do jabłek i mieszam
Całość przekładam do silikonowych foremek (wychodzi mi ich ok. 10 szt)
Piekę w 180°C na programie "góra i dół" przez maksymalnie 40 min
Wydrukuj przepis
Zupa kalafiorowa z indykiem
Delikatna zupa kalafiorowa z piersią z indyka. Danie lekkie, ale pożywne, więc idealnie sprawdza się jako lunch.
Czas przygotowania
15min
Czas gotowania
30min
Porcje
porcje
Składniki
1"jarzynka"marchewka, korzeń pietruszki, natka pietruszki, korzeń selera, cebula, por - moja w sumie waży 750 g (lub kostka rosołowa)
325gkalafiora
2ziemniaki
150gpiersi z indyka
1lwody
0,5szklankiśmietany 18%
koperek
sól i pieprz
Czas przygotowania
15min
Czas gotowania
30min
Porcje
porcje
Składniki
1"jarzynka"marchewka, korzeń pietruszki, natka pietruszki, korzeń selera, cebula, por - moja w sumie waży 750 g (lub kostka rosołowa)
325gkalafiora
2ziemniaki
150gpiersi z indyka
1lwody
0,5szklankiśmietany 18%
koperek
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Wywar
Myję i obieram "jarzynkę"
Marchewkę, pietruszkę i por nacinam od środka wzdłuż, żeby wydobyć z nich więcej smaku
Zalewam ją 1 litrem wody, dodaję dwa liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i zagotowuję
W międzyczasie kroję indyka w kostkę i dokładam go do zagotowującego się wywaru
Dodaję 2 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, przykrywam garnek i gotuję na małym ogniu / prądzie przez 30 min od momentu zawrzenia
Po 30 min wyciągam warzywa zostawiając w wywarze mięso
Zupa kalafiorowa
Jeśli zupę gotowałam na kostce rosołowej, to w pierwszej kolejności myję i kroję mięso i marchewkę i gotuję w "kostkowym" wywarze ok 5 min przed dołożeniem reszty składników
Kalafiora myję i kroję na małe kawałki
Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę
Dorzucam warzywa do gotującego się wywaru
Kroję drobno koperek i dorzucam do zupy
Wszystko razem gotuję ok 10 min od momentu zawrzenia
Jeśli gotowałam zupę na wywarze z "jarzynki", dodaję marchewkę pokrojoną w kostkę zaraz po zdjęciu zupy z gazu / prądu
Gdy zupa troszeczkę ostygnie dodaję śmietanę i mieszam
Brak komentarzy