Gdy myślimy o płatkach na śniadanie, zwykle pierwsze co nam przychodzi do głowy, to płatki owsiane. Jednak sklepy oferują nam dziś znacznie bogatszą ofertę. Mamy do wyboru jeszcze kilka innych rodzajów płatków śniadaniowych, w tym płatki jaglane. Są zupełnie inne w smaku, więc warto ich również spróbować. Płatki nie wszystkich firm są konkurencyjne cenowo, ale po pierwsze w niektórych sklepach możemy znaleźć tańsze marki. Po drugie jedno opakowanie może starczyć na dość długo. Jednorazowo nie zużywamy ich dużo, a i starając się zbalansować dietę nie będziemy ich jeść codziennie. Pełny LunchBox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Eleganckie oszustwo – tarta kalafiorowa
Wydrukuj przepis
Płatki jaglane z brzoskwinią i żurawiną
Zdrowe i smaczne, czyli przyjemne z pożytecznym. Płatki jaglane, a do nich brzoskwinia, na którą sezon w pełni oraz suszona żurawina, która zabezpieczy przed jesiennymi przeziębieniami.
Składniki
- 3 łyżki płatków jaglanych błyskawicznych
- 1 łyżeczka miodu
- 1 brzoskwinia
- garść suszonej żurawiny
- 0,5 szklanki wody
Składniki
- 3 łyżki płatków jaglanych błyskawicznych
- 1 łyżeczka miodu
- 1 brzoskwinia
- garść suszonej żurawiny
- 0,5 szklanki wody
|
|
Sposób przygotowania
Brzoskwinię obieram ze skórki obieraczką do ziemniaków i odcinam po kawałku od zewnątrz w kierunku pestki.
Płatki zalewam wodą, dodaję miód i brzoskwinię i zagotowuję.
Gotuję ok. 3 - 5 minut od momentu zawrzenia.
Żurawinę dodaję bezpośrednio przed jedzeniem.