W dzisiejszym lunchboxie: kanapka z szynką z komina i sałatą, smoothie z ananasa, banana i jarmużu oraz tartaletki z jarmużem, ricottą i szynką parmeńską.
Cześć! Dużo się ostatnio u mnie dzieje, a doba się raczej kurczy niż wydłuża. Nie wiem, czy moje pomysły kulinarne na tym zyskają, czy stracą. Na pewno jednak zapunktują, jeśli chodzi o prędkość ich wykonania. Pamiętajcie, że nawet żyjąc jak na karuzeli, warto wygospodarować te pół godzinki lub godzinkę dziennie na zadbanie o własne zdrowie. Niech to będzie zrobienie sobie porządnego śniadania albo lekcja tańca. Nieważne. Ważne, by na chwilę się zatrzymać i zrobić coś dla siebie.
W dzisiejszym menu:
- Kanapka z szynką z komina i sałatą
- Smoothie z ananasa, banana i jarmużu
- Tartaletki z jarmużem, ricottą i szynką parmeńską
Kanapka z szynką z komina i sałatą
Wspominałam już nie raz, że niedaleko domu mam świetną halę targową, a w niej warzywniaki, mięsne, piekarnie i inne tematyczne stoiska. To ma swój nieprzemijający urok.

Dzięki temu, że każde stoisko jest wyspecjalizowane w tym, co sprzedaje, można sobie pogawędzić ze sprzedawcami na temat tego, co się kupuje. I tak właśnie w mięsnym dokładnie ustalam z Panią, co na co i ile mi potrzeba. I jak proszę o jakąś aromatyczną fajną szyneczkę, to ją dostaję!

Smoothie z ananasa, banana i jarmużu
Kupiłam tego jarmużu całą siatę i teraz coś z nim trzeba zrobić. Wydawało mi się, że mało będzie, no i wyszło jak zawsze.

Skusił mnie też ananas. Ananas słodki, jarmuż trochę goryczkowaty. Pasuje. Banana dodałam asekuracyjnie.

I nie pomyliłam się. Idealnie się wszystko ze sobą zgrało. Z tym jarmużem nie przesadzałabym, jeśli nie jesteście jeszcze zaprzyjaźnieni, bo jest wyraźny. W tym połączeniu nie gra jednak pierwszych skrzypiec, jest w sam raz. Najbardziej podoba mi się jednak kolor.

Ta zielona obsesja ukazuje, zdaje się, moją głęboką tęsknotę za wiosną. Eh, jeszcze trochę…

Tartaletki z jarmużem, ricottą i szynką parmeńską
Przepis na te tartaletki znalazłam w styczniowym numerze jednego z moich ulubionych magazynów kulinarnych KUCHNIA.

Nie oddałam dokładnie przepisu. Działałam raczej jak zawsze, czyli pooglądałam i zabrałam się do roboty „po swojemu”.

Nie chodzi o to, że uważam, że zrobię to lepiej niż w przepisie. Czasami nie mam jakiegoś składnika w domu lub wiem, że mój piekarnik nie dźwignie niektórych rzeczy. Modyfikuję przepisy tak, żeby pasowały mnie i warunkom, które umiem spełnić. Wychodzę z założenia, że w gotowaniu nie ma niczego strasznego.

Jarmuż wrzucam do wrzątku na kilka minut zanim wyląduje w tartaletkach. Chcę mieć pewność, że będzie miękki.

Tartaletki są dość wilgotne dzięki serkowi ricotta. Jeśli jednak lubicie mieć jakiś dip i kontrę dla smaku, polecam wymieszać posiekany koperek z jogurtem naturalnym. Nie jest to niezbędne, ale dodaje trochę kolorytu do mocno słonego dzięki szynce parmeńskiej smaku. Dodatkowo zawsze można dodać jakieś małe „warzywko” jak roszponka z pomidorem i oliwą. No wiecie, co tam macie w lodówce, czy też będzie w przypracowej spożywczej sieciówce, nada się.

| Czas przygotowania | 5 min |
| Porcje |
|
- 4 kromki chleba orkiszowego ze słonecznikiem
- 6 plastrów wędliny wędzonej
- 4 liście świeżej sałaty
Składniki
|
|
- Składasz kanapkę, jak lubisz!
| Czas przygotowania | 5 min |
| Porcje |
|
- 1/2 świeżego ananasa 1/2 świeżego ananasa = ok. 300 g
- 1 banan
- 1 liść świeżego jarmużu
- woda tyle, żeby dopełnić objętość do 0,5 l na 1 porcję
Składniki
|
|
- Ananasa obieram ze skórki i kroję w kostkę.
- Banana obieram ze skórki i kroję w kostkę.
- Jarmuż opłukuję, osuszam i odcinam od łodygi rwąc na mniejsze kawałki.
- Owoce blenduję z jarmużem.
- Dodaję wody i jeszcze raz blenduję.
| Czas przygotowania | 15 min |
| Czas gotowania | 7 min |
| Czas oczekiwania | 20 min |
| Porcje |
szt.
|
- 250 g świeżego jarmużu
- 250 g sera ricotta
- 2 jajka
- 275 g ciasta francuskiego 275 g ciasta francuskiego = 1 opakowanie ciasta francuskiego z Lidla
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- ser parmezan lub grana padano
- sól i pieprz
Składniki
|
|
- Foremkę do muffinek wykładam małymi kwadratami papieru do pieczenia. Jeśli masz papierowe foremki do muffinek, użyj ich! Wtedy życie jest dwa razy prostsze.
- Ciasto dzielę na 10 w miarę równych prostokątów. Każdy prostokąt układam w zagłębieniu formy pilnując, by rogi wywinięte były na zewnątrz.
- Jarmuż opłukuję, osuszam i odcinam od łodyg, a następnie kroję na mniejsze kawałki. Obgotowuję we wrzątku kilka minut. Ostudzam i osuszam.
- Jajka roztrzepuję, dodaję soli i pieprzu i rozrabiam z serem ricotta.
- Szynkę rwę na mniejsze kawałki.
- Ser parmezan trę na tarce o grubych oczkach.
- W każdym zagłębieniu z kawałkiem ciasta układam kawałek jarmużu i szynki. Następnie zalewam masą ricottowo-jajeczną. Wierzch posypuję parmezanem.
- Tak przygotowane tartaletki wkładam do rozgrzanego piekarnika. Piekę przez 15 - 20 minut w 200°C na programie góra + dół + termoobieg.




Brak komentarzy