lunchbox zimowy

Konfiturowe wakacje i sezamowy pośpiech

Lunchbox: grzanki z twarożkiem i konfiturą, pudding chia z musem z mango i indyk w sosie miodowo-sezamowych z ryżem i brokułem | lunchboxodkuchni.pl

W dzisiejszym lunchboxie: grzanki z twarożkiem i konfiturą, pudding chia na mleku migdałowym z musem z mango oraz indyk w sosie miodowo-sezamowym z ryżem i brokułami.


Cześć! Trochę więcej energii we mnie ostatnio wstąpiło. I ochoty do powrotu do rzeczy, które porzuciłam na jakiś czas. I pomysłów na nowe, których chciałabym się nauczyć i zrobić. Nabieram więc tempa. Niestety u mnie sprawdza się ta zasada, że im mam więcej czasu, tym mniej robię. O prokrastynacji mogłabym doktorat pisać. Dlatego powrót do sztywnych zapisanych w grafiku wydarzeń u mnie działa na plus. Ciekawa jestem, czy też tak macie?

Menu na dziś:

  1. Grzanki z twarożkiem i konfiturą
  2. Pudding chia na mleku migdałowym z musem z mango
  3. Indyk w sosie miodowo-sezamowym z ryżem i brokułami

Idą więc tym tropem, że pomysłów więcej, więc czasu mniej, dzisiejsze menu jest błyskawiczne. Wrzucam grzanki do tostera.

Grzanki z twarożkiem i konfiturą - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Grzanki z twarożkiem i konfiturą | lunchboxodkuchni.pl

Wspominałam już kiedyś, że uwielbiam Francję i nasze francuskie podróże. Nie tylko te mierzone w kilometrach, ale również w ilości zjedzonych kaczek i wypitych win w dobrym towarzystwie. Gdy jem takie śniadanie, wyciągam z zakamarków mojej kuchni przywiezione lub „dostane” stamtąd konfitury. I od razu myślę o wakacjach…

Grzanki z twarożkiem i konfiturą | lunchboxodkuchni.pl


Drugie śniadanie nie ma nic wspólnego z Francją co prawda, ale też na myśl przywodzi mi wakacje, bo z czym innym można kojarzyć mango!

Pudding chia na mleku migdałowym z musem mango - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Pudding chia jest również błyskawiczny w przygotowaniu. Obieranie i krojenie mango jest chyba najbardziej pracochłonną częścią tego dania.

Pudding chia na mleku migdałowym z musem mango - nakładanie | lunchboxodkuchni.pl

Pudding robi się sam. Mieszam nasionka z mlekiem i odstawiam. Zajmuję się innymi rzeczami, na przykład obiadem, a gdy kończę, pudding też jest już gotowy. Blenduję mango i voilà!

Pudding chia na mleku migdałowym z musem z mango | lunchboxodkuchni.pl


Obiad to też przepis z kategorii „super szybkie”. Nie jest może wzorem obecnych pro-zdrowotnych trendów ze względu na sos sojowy, który zawiera, ale nie dajmy się zwariować. Poza tym na rozgrzeszenie mamy brokuła.

Indyk w sosie miodowo-sezamowym z ryżem i brokułem - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Ten obiad jest za to super lekki, bo wszystko jest to gotowane. Nawet indyk. Dopiero na samym końcu podsmażam go w sosie i to tylko po to, by sos się połączył i zagęścił.

Indyk w sosie miodowo-sezamowym z ryżem i brokułem - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Nie wiem, czy znam szybszy przepis na obiad, który można zjeść na ciepło. Ten zajmuje mi maksymalnie pół godziny. Jest więc idealny na to, żeby wpaść do domu między pracą a zajęciami, przygotować go, nastawić zmywarkę i wypaść z powrotem na miasto z tą cudowną świadomością, że nie muszę jutro jeść smalcu w przybiurowym barze, a w domu nie czeka mnie armagedon.

Indyk w sosie miodowo-sezamowym z ryżem i brokułem | lunchboxodkuchni.pl

Taka mała sugestia na koniec – gdy pakuję to danie do lunchboxa staram się nie mieszać ryżu z sosem. Dla mnie jest on dość intensywnie słodko-słony i lubię czuć przełamanie smaku ryżem i brokułem, które są dla niego dobrą równowagą. Miłego!

Wydrukuj przepis
Grzanki z twarożkiem i konfiturą
Słony twarożek i słodka konfitura. Do tego ciepła grzanka. Szybko i smacznie.
Grzanki z twarożkiem i konfiturą | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 3 min
Porcje
Składniki
  • 4 kromki chleba tostowego
  • twarożek jaki lubisz, ile lubisz
  • konfitury jakie lubisz, ile lubisz
Czas przygotowania 3 min
Porcje
Składniki
  • 4 kromki chleba tostowego
  • twarożek jaki lubisz, ile lubisz
  • konfitury jakie lubisz, ile lubisz
Grzanki z twarożkiem i konfiturą | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Chleb tostujemy.
  2. Grzanki smarujemy najpierw twarożkiem, a później konfiturą.

Wydrukuj przepis
Pudding chia na mleku migdałowym z musem z mango
Takie malutkie nasionka, a tyle w nich mocy. Super food w postaci nasion chia. Szybko, smacznie i ślicznie.
Pudding chia na mleku migdałowym z musem z mango | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 400 ml mleka migdałowego
  • 6 łyżek nasion chia
  • 1 łyżka cukru pudru opcjonalnie
  • 1 mango
Czas przygotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 400 ml mleka migdałowego
  • 6 łyżek nasion chia
  • 1 łyżka cukru pudru opcjonalnie
  • 1 mango
Pudding chia na mleku migdałowym z musem z mango | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Nasiona mieszam bardzo dokładnie z mlekiem i cukrem pudrem. Uważam, by nie zebrały się w zagłębieniu pojemnika. Jeśli się nie nasączą, nie zżelują całego mleka i konsystencja puddingu nie będzie równa.
  2. Odstawiam mieszankę na pół godziny mieszając ją w międzyczasie przynajmniej raz. Gdy po tym czasie wydaje mi się zbyt gęsty, rozcieńczam go jeszcze odrobiną mleka. Jego finalna konsystencja powinna przypominać płynny budyń.
  3. Mango obieram, kroję w kawałki i blenduję.
  4. Gdy pudding jest zżelowany, przekładam go do pojemniczków, a na górę wykładam mus z mango.
  5. Gotowe puddingi przechowuję w lodówce.

Wydrukuj przepis
Indyk w sosie miodowo-sezamowym z ryżem i brokułami
Danie szybkie i lekkie. Słono-słodko, trochę sezamowo, a do tego warzywo w czystej postaci.
Indyk w sosie miodowo-sezamowym z ryżem i brokułem | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
Składniki
Danie
  • 250 g piersi z indyka
  • 500 g brokuła
  • 180 g ryżu
Sos
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1/4 filiżanki sosu sojowego
  • 1/4 filiżanki miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/4 filiżanki wody
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • sól i pieprz
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
Składniki
Danie
  • 250 g piersi z indyka
  • 500 g brokuła
  • 180 g ryżu
Sos
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1/4 filiżanki sosu sojowego
  • 1/4 filiżanki miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/4 filiżanki wody
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • sól i pieprz
Indyk w sosie miodowo-sezamowym z ryżem i brokułem | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Ryż gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Brokuła dzielę na różyczki, wrzucam do wrzącej, osolonej wody i gotuję 10 minut.
  3. Indyka kroję w kawałki i wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Gotuję 10 minut.
  4. W misce mieszam wszystkie składniki sosu. Przekładam do niej ugotowanego indyka.
  5. Na rozgrzaną patelnię wykładam indyka z sosem. Podgrzewając wszystko na małym ogniu czekam, aż sos zgęstnieje.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz