lunchbox jesienny

Letnie wyprzedaże – spaghetti z cukinią i malinówkami

Makaron spaghetti z cukinią w sosie pomidorowym z serem grana padano | lunchboxodkuchni.pl

Dzisiejszy lunchbox: kanapka z chleba żytniego z serem brie, pomidorkami truskawkowymi i rukolą, smoothie z kiwi i banana oraz makaron spaghetti z sosem pomidorowym i cukinią.


Cześć! Dzisiaj nie ma czasu! Zauważyliście, że życie jakoś strasznie przyspieszyło ostatnio? Jeszcze się dobrze lato nie skończyło, a ja w sklepach widzę zimowe swetry. Mam wrażenie, że ten wkurzający pośpiech przerzucił się już nawet na jedzenie. Wchodzę wczoraj do sklepu, a tam w promocyjnych posezonowych cenach cukinie, pomidory malinówki, figi i dużo innych zupełnie rześkich rzeczy. Ja co prawda na niższe ceny nie narzekam, ale nie przekreślajmy jeszcze żywota tak długo wyczekiwanych letnich produktów. Tym bardziej, że jak na upalne warzywa przystało, są szybkie i wdzięczne w obróbce. A w tym tygodniu mi to niesamowicie pasuje.

Menu na dziś:

  1. Kanapka z chleba żytniego z serem brie, pomidorkami truskawkowymi i rukolą [przepis]
  2. Smoothie z kiwi i banana [przepis]
  3. Makaron spaghetti z sosem pomidorowym i cukinią [przepis]

A jeśli masz ochotę poznać mój master plan na wykorzystanie dzisiejszych składników, zajrzyj tutaj Dwa w jednym, czyli gra w pomidora.


Dużo biegania, a czasu mało. Wzięło mnie więc na konkretniejsze jedzenie. Ciemne pieczywo na długo pozwala zapomnieć o głodzie, a jednocześnie jest wyraźne w smaku. Idealnie gra z równie wyraźnymi dodatkami. Wszelkie sery pleśniowe i rukola plus ciemne, dziś żytnie, pieczywo to mocne rozpoczęcie energicznego dnia.

Kanapka z serem camembert, pomidorkami i cukinią

Gotowa kanapka z serem camembert, pomidorkami i rukolą


Kiwi też było przecenione. Wzięłam, a co, niech nie będzie mu smutno. I banana. I raz dwa robię smoothie. Jedno tylko zastrzeżenie, do smoothie biorę zwykle owoce mocno już dojrzałe. Takie, które w ciepełku domowym zdążyły już nabrać rumieńców i miękkości.

Smoothie z kiwi i banana


A na obiad gotujemy spaghetti z przymrużeniem oka. Uściślając będzie to makaron spaghetti z cukinią w sosie z pomidorów. Szybkie letnie przyjemności. Do dzieła!

Spaghetti cukiniowe - produkty

Najpierw obieram pomidory. Nacinam na wypukłym czubku krzyżyk i zalewam wrzątkiem.

Obieranie pomidora

Gdy już zabieram się za jedzenie, posypuję danie duuużą ilością parmezanu albo grana padano.

Makaron spaghetti z cukinią w sosie pomidorowym z serem grana padano

Wydrukuj przepis
Kanapka z chleba żytniego z serem brie, pomidorkami truskawkowymi i rukolą
Wyraźny w smaku ser brie, do tego równie wyraźna rukola, trochę słodyczy dodadzą pomidorki truskawkowe, a wszystko zamknięte w pysznym żytnim pieczywie.
Gotowa kanapka z serem brie, pomidorkami i rukolą | lunchboxodkuchni.pl
Porcje
Składniki
  • 2 kromki chleba żytniego
  • kilka plastrów sera brie
  • 2 pomidorki truskawkowe
  • garść rukoli
Porcje
Składniki
  • 2 kromki chleba żytniego
  • kilka plastrów sera brie
  • 2 pomidorki truskawkowe
  • garść rukoli
Gotowa kanapka z serem brie, pomidorkami i rukolą | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Złóż, jak lubisz!

Wydrukuj przepis
Smoothie z kiwi i banana
Moc zieleni i lekka kwaskowatość kiwi w połączeniu ze słodkim bananem dają przyjemny i gładki smak.
Smoothie z kiwi i banana | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 7 min
Porcje
Składniki
  • 1 banan
  • 1 kiwi
Czas przygotowania 7 min
Porcje
Składniki
  • 1 banan
  • 1 kiwi
Smoothie z kiwi i banana | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Owoce obieram, kroję na kawałki i blenduję.

Wydrukuj przepis
Makaron spaghetti z sosem pomidorowym i cukinią
Pomidory malinówki i zielona cukinia to pierwsze skojarzenie szybkiego i lekkiego wakacyjnego obiadu, Niech wakacje trwają cały rok!
Makaron spaghetti z cukinią w sosie pomidorowym z serem grana padano | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
Składniki
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g cebuli 100 g = 1 średnia cebula
  • 550 g pomidorów malinówek 550 g = 2 średnie pomidory
  • 650 g zielonej cukinii 650 g = 1 średnia zielona cukinia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • ser parmezan lub grana padano tyle, ile lubisz
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
Składniki
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g cebuli 100 g = 1 średnia cebula
  • 550 g pomidorów malinówek 550 g = 2 średnie pomidory
  • 650 g zielonej cukinii 650 g = 1 średnia zielona cukinia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • ser parmezan lub grana padano tyle, ile lubisz
Makaron spaghetti z cukinią w sosie pomidorowym z serem grana padano | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Obieram pomidory - na wypukłym czubku pomidorów nacinam nożem krzyżyk, wkładam je do dużej miski i zalewam wrzątkiem. Po ok. 5 minutach wyciągam pomidory z miski łyżką. Biorę w rękę papierowy ręcznik, na nim układam pomidora i ręcznikiem ściągam skórę.
  2. Obrane ze skórki pomidory kroję w kostkę.
  3. Cukinię myję i kroję w kostkę.
  4. W dużym garnku rozgrzewam oliwę.
  5. Cebulę i czosnek kroję w kostkę nie tracąc czasu na precyzję.
  6. W dużym garnku rozgrzewam oliwę.
  7. Na rozgrzaną oliwę wrzucam cebulę i czosnek i czekam ok. 5 minut, aż cebula się zeszkli.
  8. Gdy cebula się zeszkli dodaję do garnka pomidory, sól, pieprz, cukier i suszoną bazylię i gotuję ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
  9. Po 10 minutach gotowania blenduję gorące pomidory w garnku.
  10. Do zblendowanej masy dodaję cukinię i gotuję następne 10 minut od momentu zawrzenia. Najlepiej pod przykryciem.
  11. Jeśli podaję danie od razu, tutaj kończę gotowanie.
  12. Jeśli zabieram danie na drugi dzień do pracy, zaciągam sos mąką ziemniaczaną, żeby się nie rozwarstwiał. Gdy sos się ugotuje, zmniejszam moc i dodaję do niego mąkę dokładnie wymieszaną z 1/4 kubka zimnej wody. Mieszam dokładnie całość czekając aż sos się zagotuje i zgęstnieje.
  13. Gdy sos ostygnie, ale jest jeszcze ciepły, dodaję śmietanę i mieszam.
  14. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu.
  15. Przed zjedzeniem posypuję danie startym grana padano lub parmezanem.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz