Dzisiejszy lunchbox: kanapka z chleba słonecznikowego z szynką i avocado, serek homogenizowany a la tiramisu, quiche z krewetkami i sosem na bazie zupy dyniowej.
Cześć! Niech zgadnę. Zupie dyniowej mówimy stanowcze nie? OK. Obiecuję, że dzisiejsze smaki nie będą miały nic wspólnego z kremem z dyni, który po dwóch dniach może się przejeść. Bez dwóch zdań. Dziś się zabawimy. Obiecuję. Od czasu do czasu nachodzą mnie szalone pomysły i testuję różne dziwne rzeczy. To właśnie jeden z takich testów. Wyobrażam sobie, że nie każdemu musi podejść. Namawiam jednak gorąco do spróbowania!
Menu na dziś:
- Kanapka z chleba słonecznikowego z szynką i avocado [przepis]
- Serek homogenizowany naturalny à la tiramisu z granolą [przepis]
- Quiche z krewetkami i sosem na bazie zupy dyniowej [przepis]
A jeśli masz ochotę poznać mój master plan na wykorzystanie dzisiejszych składników, zajrzyj tutaj Halloween na bogato, czyli dyni Ci u nas dostatek
Śniadanie proste i moje ulubione. Bardzo lubię połączenie smaku avocado z szynką. Zanim spróbowałam, to połączenie wydawało mi się dziwne. Szybko jednak się przekonałam, avocado z dobrą szynką jest tak samo dobre jak z wędzonym łososiem.
Złota zasada, która zawsze działa – nie ilość a jakość. Kanapka nie musi być wypakowana wszystkim, co jest w lodówce. Wystarczą dwa dobre jakościowo składniki. Avocado swoją konsystencją i oleistą konsystencją idealnie zastępuje masło.
Na drugie śniadanie trochę rozpusty. Serek homogenizowany, odrobina cukru pudru i kakao, mocna kawa i granola.
Lubię takie trochę oszukane przepisy, które pozwalają się cieszyć smakiem, a jednocześnie nie zabijają kalorycznością. Właśnie z tego względu naturalny serek homogenizowany to częsty gość moich przepisów. Wiadomo, że jego smak mocno odbiega od mascarpone. Ja jednak wręcz lubię tą jego kwaskowatość.
Wspominałam już, że uzależniłam się od granoli?
Czasami szalony eksperyment lub wykorzystanie innych niż zwykle składników „z braku laku” potrafi przynieść zaskakujące efekty. Dokładnie tak było z pomysłem na quiche z krewetkami. Po prostu zostało mi trochę zupy dyniowej…
Zarówno do zupy dyniowej jak i do krewetek pasuje przecież imbir. Do każdej pizzy lub quiche używamy jakiś sos lub masę. Czemu nie? I tak właśnie powstał pomysł na quiche z krewetkami i serem typu bałkańskiego. Odpowiednio podkręcona zupa dyniowa staje się świetnym sosem do krewetek! Chętni?
Porcje |
|
- 2 kromki chleba razowego słonecznikowego
- 2 plastry dobrej wędliny
- 0,5 avocado
Składniki
|
|
- Złóż tak jak lubisz!
Czas przygotowania | 10 min |
Porcje |
porcja
|
- 150 g serka homogenizowanego naturalnego
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka kakao słodkie lub gorzkie - użyj tego, które masz
- 1 espresso
- granola tyle, ile Ci się podoba
- 4 biszkopty
Składniki
|
|
- Serek homogenizowany mieszam z cukrem pudrem
- Zaparzone espresso przelewam do szerokiej miseczki i studzę
- Przekładam kilka razu kolejno: biszkoptem zanurzonym dosłownie na 1 sekundę w kawie, serkiem i kakao
- Na górę dla dekoracji i smaku wykładam garnolę
Czas przygotowania | 20 min |
Czas oczekiwania | 20 min |
Porcje |
porcje
|
- 275 g ciasta francuskiego 275 g = ciasto francuskie z Lidla
- 225 g krewetek mrożonych 225 g = opakowanie krewetek z Lidla
- 200 g sera typu bałkańskiego 200 g = opakowanie sera typu bałkańskiego z Lidla
- 150 ml zupy dyniowej przygotowanej wcześniej
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- natka pietruszki
Składniki
|
|
- Rozmrażam i oczyszczam krewetki z ogonków i nieczystości
- Kroję je na mniejsze kawałki
- Kroję ser w kostkę
- Rozgrzewam piekarnik do 200° C na termoobiegu wraz z blachą, na której zaraz będę piekła quiche
- Do kremu z dyni dodaję miód i imbir i dokładnie mieszam
- Gorącą blachę wykładam pergaminem i rozwijam na niej ciasto francuskie
- Nakłuwam ciasto widelcem i smaruję sosem
- Wykładam równomiernie krewetkami i serem
- Piekę na termoobiegu w 200° C przez 20 minut
- Po wyciągnięciu quiche z piekarnika posypuję świeżo posiekaną natką pietruszki
Brak komentarzy