Dzisiejszy lunchbox: bułka z twarożkiem, łososiem wędzonym i avocado, smoothie z banana kiwi i szpinaku „baby” oraz sałatka z makaronem pełnoziarnistym, szpinakiem „baby” i granatem.
Cześć! Energia powróciła! Być może za sprawą soczystej zieleni, a być może – ożywczego tańca. Pozytywny ruch i lekka dieta mym kluczem do sukcesu w tym tygodniu. Obrzydliwa pogoda tylko na chwilę psuje mi humor. Dobieram odpowiednie ubrania, a do nich kolorowe pudełeczka z pysznościami i idę w świat. I zabieram Was ze sobą, czy tego chcecie czy nie.
Menu na dziś:
- Bułka z twarożkiem, łososiem i avocado [przepis]
- Smoothie z banana, kiwi i szpinaku „baby” [przepis]
- Sałatka z makaronem pełnoziarnistym, szpinakiem „baby” i granatem [przepis]
A jeśli masz ochotę poznać mój master plan na wykorzystanie dzisiejszych składników, zajrzyj tutaj Ciężki weekend? Zdrowo.
Buła z łososiem, w szczególności z bardzo dobrą kawą na wynos, kojarzy mi się z moim poprzednim miejscem pracy i przemiłą kawiarnią, w której zgarniałam ten zestawik, gdy miałam ochotę na „małe przyjemności”. Czemu więc nie sprawić sobie takiego zestawu samodzielnie?
Jak pisałam wcześniej, dużo zieleni dziś będzie. Szpinak mamy w dwóch postaciach. W koktajlu naturalnie będzie zblendowany. Szpinak „baby” jest delikatniejszy od zwykłego szpinaku, więc nie zepsuje nam w żaden sposób smaku koktajlu. Powiedziałabym nawet, że go dopełni. No to co? Kroimy kiwi i banana. Dorzucamy garść liści…
…blendujemy. I voilà!
Do sałatki za to dodamy całe liście. Specjalnie używam za to małego i lekkiego makaronu. Chcę, żeby wielkością i strukturą korespondował raczej z granatem niż przytłaczał całość. Jeśli chodzi o ser, to używam ten o enigmatycznej nazwie „ser typu greckiego”. Celowo nie używam fety. Nie chcę, żeby był aż tak słony. Dodatkowo ten się nie rozpada w rękach i jest mniej kleisty. Pomidorki polecam truskawkowe, ponieważ są słodkie. Koktajlowe mogłyby być za kwaśne na tle granatu. Do pełni smaku brakuje nam jeszcze sosu musztardowo-miodowego. Fenomenalnie prostego w przygotowaniu. Mieszamy składniki na gładką emulsję i mamy sos.
Ze złożeniem sałatki czekam aż makaron wystygnie. Nie chcę, żeby wszystko pływało oraz żeby szpinak się zmacerował i zupełnie oklapł.
Sami powiedzcie, czy patrząc na taki zestaw można odczuwać jesienną deprechę?
Porcje |
|
- 1 bułka wieloziarnista
- 2 plastry wędzonego łososia
- 0,5 avocado
Składniki
|
|
- Składasz jak lubisz!
Czas przygotowania | 10 min |
Porcje |
|
- 1 banan
- 2 kiwi
- 20 g szpinaku baby 20 g = garść
- 150 ml wody
Składniki
|
|
- Obieram banana i kiwi, a następnie kroję na kawałki
- Myję liście szpinaku i dodaję do owoców
- Dolewam wodę
- Blenduję wszystko razem
Czas przygotowania | 25 min |
Porcje |
|
- 60 g drobnego makaronu pełnoziarnistego
- 40 g szpinaku baby
- 6 pomidorków truskawkowych
- 80 g sera typu greckiego
- 1/2 owocu granatu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- sól i pieprz
Składniki
Sałatka
Sos miodowo-musztardowy
|
|
- Gotuję makaron według instrukcji na opakowaniu
- Myję liście szpinaku, osuszam i kładę na dno lunchboxa
- Ugotowany i ostudzony makaron wykładam na liście szpinaku
- Dodaję umyte i pokrojone w poprzek pomidorki
- Dodaję pokrojony w małą kostkę ser typu greckiego
- Myję i obieram owoc granatu, by jego kuleczki wyłożyć na sam wierzch sałatki
- Oliwę, miód, musztardę, sól i pieprz mieszam na gładką emulsję
- Przelewam do małego słoiczka, który zabiorę ze sobą do pracy
- Sos wylewam na sałatkę dopiero przed zjedzeniem
Brak komentarzy