lunch/ przepisy

Eintopf z piersią indyka, batatem i szpinakiem

Nie ma nic lepszego niż tak zwany eintopf. Ustawiasz jeden garnek na kuchence i po prostu dokładasz kolejne składniki. Po pół godzinie masz gotowe danie, a do umycia zostaje Ci nóż i deska do krojenia.

Jeśli chcecie zobaczyć więcej zdjęć i cały lunchbox zawierający ten przepis, zajrzyjcie tutaj Jednogarnkowe rarytasy, czyli szybko i zdrowo

Eintopf z batatem, papryką, szpinakiem i indykiem | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Eintopf z piersią indyka, batatem i szpinakiem
Proste składniki, z których wychodzi smaczne jednogarnkowe danie. Trochę warzyw, lekkie mięso i obiad gotowy.
Eintopf z batatem, papryką, szpinakiem i indykiem | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 25 min
Porcje
Składniki
  • 1 batat
  • 1 czerwona papryka
  • 4 garści szpinaku baby
  • 400 g piersi z indyka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól i pieprz
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 25 min
Porcje
Składniki
  • 1 batat
  • 1 czerwona papryka
  • 4 garści szpinaku baby
  • 400 g piersi z indyka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól i pieprz
Eintopf z batatem, papryką, szpinakiem i indykiem | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Mięso myję, osuszam i kroję w kostkę.
  2. Oprószam je solą i pieprzem i podsmażam ok. 7 minut na rozgrzanej oliwie.
  3. Paprykę myję, pozbywam się gniazda nasiennego i kroję w kostkę. Dokładam do mięsa i podsmażam dalej, mieszając od czasu do czasu.
  4. Batata obieram, myję i kroję w dużą kostkę (proporcjonalną do mięsa). Dokładam do mięsa i papryki. Przykrywam garnek i duszę ok. 10 minut na średniej mocy.
  5. Po tym czasie odkrywam garnek. Liście szpinaku myję, osuszam i dokładam do dania nadal go dusząc.
  6. Czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do dania.
  7. Następnie dodaję śmietanę, odrobinę soli i pieprzu oraz curry. Duszę wszystko jeszcze ok 5 minut na małej mocy, mieszając od czasu do czasu.

Podobne wpisy

1 Komentarz

  • Odpowiedz
    Kucharzyk
    2017-05-08 at 22:35

    Bardzo dobre polecam, dodalem do tego sos beszamelowy jeszcze bez smietany. Polecamm

  • Odpowiedz na „KucharzykAnuluj