Tak jak pisałam wcześniej, sos śmietanowy z kurkami musiał się w końcu pojawić. Jest to dla mnie połączenie tak oczywiste, że ominąć go nie sposób. Tym razem dodam jednak jeden magiczny składnik, który delikatnie ożywi śmietanową słodycz.
Jaki to składnik? Rozmaryn oczywiście. Ma leśny, wręcz jodłowy zapach i taki też nadaje posmak daniu. Wydaje mi się, że połączenie go z białym sosem nie jest oczywiste. Najczęściej widuję go z ciemnymi sosami, a przede wszystkim z mięsem. Przetestowałam go jednak w śmietanowej kąpieli z kurkami i z czystym sumieniem mogę polecić.
Sos oczywiście przygotowuję najprostszymi środkami, jakimi można. Wrzucam po prostu wszystko na patelnię o podgrzewam. Używam co prawda śmietany 18%, ale w połączeniu z serem grana padano spokojnie się zagęści.
Jako bazę wybrałam dziś kaszę pęczak. Dawno jej na blogu nie było. W sumie wdzięcznie wkomponowała się w całość. Zastanawiałam się, czy nie będzie za drobna do kurek, ale nadała całości sens. Niby niepozorna kasza, ale swoim ciepłem i sprężystą konsystencją wypełnia w w miły sposób głodny żołądek.
Danie, jak wiele moich, jest bez mięsa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do niego jakieś lekkie białe mięso, jeśli macie ochotę. Pierś z kurczaka lub indyka sprawdzą się tu świetnie. Tymczasem ja pozwalam grać dziś kurkom pierwsze skrzypce.
Czas przygotowania | 7 min |
Czas gotowania | 20 min |
Porcje |
|
- 150 g kaszy pęczak
- 200 g świeżych kurek
- 300 ml gęstej śmietany 18%
- 25 g startego sera grana padano
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- sól i pieprz
Składniki
|
|
- Kaszę gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kurki wkładam do dużej miski i zalewam zimną wodą. Dokładnie czyszczę każdą z nich z ziemi i układam na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem lub na sitku.
- Siekam je w drobniejsze kawałki.
- Na patelnię wylewam śmietanę, dodaję kurki i rozmaryn. Oprószam świeżo mieloną solą i pieprzem i podgrzewam.
- Duszę kurki i rozmaryn w śmietanie ok. 10 minut od momentu zawrzenia śmietany delikatnie mieszając od czasu do czasu.
- Po 10-ciu minutach ściągam patelnię z kuchenki, wyciągam rozmaryn i dodaję ser grana padano. Mieszam sos do momentu rozpuszczenia się sera. Jeśli potrzeba dodaję do smaku soli i pieprzu.
- Do pojemników lub miseczek wykładam kaszę, a na nią sos kurkowy. Można dodać jeszcze dodatkową ilość sera grana padano.
Brak komentarzy