Kurczak w marynacie cytrynowo-imbirowej z kuskusem z brzoskwiniami
Orzeźwiająca cytrynowo-imbirowa marynata nadaje zwykłej piersi z kurczaka niecodziennego smaku. Błyskawiczna, ale trochę mdła kasza kuskus dostanie również odrobiny słodkości dzięki kukurydzy i brzoskwini.
Czas przygotowania
15min
Czas oczekiwania
30min
Porcje
Składniki
2piersi z kurczaka
4łyżki soku z cytryny
2łyżkistartej skórki z cytryny
4łyżkistartego świeżego imbiru
łyżkioleju rzepakowego
sól i pieprz
160gkaszy kuskus
1mała puszka słodkiej kukurydzy
2małe brzoskwinie
odrobinanatki pietruszki
Czas przygotowania
15min
Czas oczekiwania
30min
Porcje
Składniki
2piersi z kurczaka
4łyżki soku z cytryny
2łyżkistartej skórki z cytryny
4łyżkistartego świeżego imbiru
łyżkioleju rzepakowego
sól i pieprz
160gkaszy kuskus
1mała puszka słodkiej kukurydzy
2małe brzoskwinie
odrobinanatki pietruszki
Sposób przygotowania
Przyrządzam marynatę - mieszam ze sobą sok z cytryny, skórkę z cytryny, imbir, olej, odrobinę soli i pieprzu.
Jeśli mam czas, odkładam mięso zamoczone w marynacie do lodówki na kilka godzin przed pieczeniem. Wtedy smak marynaty jest intensywniejszy.
Jeśli nie mam czasu, od razu przekładam mięso z marynatą do folii do pieczenia.
Mięso piekę ok. 30 minut w 200° C zamknięte w folii do pieczenia.
Kuskus doprawiam solą, zalewam wrzątkiem i odstawiam na 5 minut.
Mieszam kuskus z kukurydzą i pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami, dodaję odsączone z marynaty mięso.