przepisy/ śniadanie

Bułka wiejska z jajkiem na twardo i avocado

Niby taki klasyk, a wystarczy dodać avocado i już robi się bardziej egzotycznie. Dodatkowo używając avocado zamiast majonezu zyskujemy trochę zdrowia. Pełny LunchBox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Orzeźwiające inspiracje. Kuskus z kurczakiem w marynacie imbirowej.

Wydrukuj przepis
Bułka wiejska z jajkiem na twardo i avocado
Jajko od szczęśliwej kurki i avocado zamiast ciężkiego majonezu. Może jeszcze szczypta kiełków z brokuła. Oto przepis na udany dzień!
Bułka z jajkiem na twardo | lunchboxodkuchni.pl
Porcje
Składniki
  • 2 bułki wiejskie
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 avocado
  • szczypta kiełków z brokuła
Porcje
Składniki
  • 2 bułki wiejskie
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 avocado
  • szczypta kiełków z brokuła
Bułka z jajkiem na twardo | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Jajka gotuję 8 minut od momentu zawrzenia wody.
  2. Avocado kroję na pół dookoła pestki. Przekręcam każdą połówkę w odwrotną stronę i oddzielam je od siebie. Ostrym nożem wbijam się w pestkę, żeby ją w ten sposób "wykręcić" w całości. Połówkę razem ze skórką kładę w dłoni i nożem wytyczam plastry od góry (czyli środka avocado) w kierunku dłoni (czyli skórki avocado). Łyżką wydrążam całą połówkę i w ten sposób otrzymuję pojedyncze plastry.

Podobne wpisy