Sos pomidorowy ze świeżych, soczystych, dojrzałych pomidorów malinówek to czysta przyjemność zarówno w gotowaniu jak i jedzeniu. Ostatnie chwile lata zatrzymane na talerzu. Pełny LunchBox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Letnie wyprzedaże – spaghetti z cukinią i malinówkami
Wydrukuj przepis
Makaron spaghetti z sosem pomidorowym i cukinią
Pomidory malinówki i zielona cukinia to pierwsze skojarzenie szybkiego i lekkiego wakacyjnego obiadu, Niech wakacje trwają cały rok!
Czas przygotowania
20min
Czas gotowania
20min
Porcje
Składniki
200gmakaronu spaghetti
1łyżka oliwy z oliwek
2ząbkiczosnku
100gcebuli100 g = 1 średnia cebula
550gpomidorów malinówek550 g = 2 średnie pomidory
650gzielonej cukinii650 g = 1 średnia zielona cukinia
1łyżeczkasoli
1łyżeczkacukru
1łyżeczkasuszonej bazylii
1/4szklankiwody
1łyżeczkamąki ziemniaczanej
1łyżkaśmietany 18%
ser parmezan lub grana padanotyle, ile lubisz
Czas przygotowania
20min
Czas gotowania
20min
Porcje
Składniki
200gmakaronu spaghetti
1łyżka oliwy z oliwek
2ząbkiczosnku
100gcebuli100 g = 1 średnia cebula
550gpomidorów malinówek550 g = 2 średnie pomidory
650gzielonej cukinii650 g = 1 średnia zielona cukinia
1łyżeczkasoli
1łyżeczkacukru
1łyżeczkasuszonej bazylii
1/4szklankiwody
1łyżeczkamąki ziemniaczanej
1łyżkaśmietany 18%
ser parmezan lub grana padanotyle, ile lubisz
Sposób przygotowania
Obieram pomidory - na wypukłym czubku pomidorów nacinam nożem krzyżyk, wkładam je do dużej miski i zalewam wrzątkiem. Po ok. 5 minutach wyciągam pomidory z miski łyżką. Biorę w rękę papierowy ręcznik, na nim układam pomidora i ręcznikiem ściągam skórę.
Obrane ze skórki pomidory kroję w kostkę.
Cukinię myję i kroję w kostkę.
W dużym garnku rozgrzewam oliwę.
Cebulę i czosnek kroję w kostkę nie tracąc czasu na precyzję.
W dużym garnku rozgrzewam oliwę.
Na rozgrzaną oliwę wrzucam cebulę i czosnek i czekam ok. 5 minut, aż cebula się zeszkli.
Gdy cebula się zeszkli dodaję do garnka pomidory, sól, pieprz, cukier i suszoną bazylię i gotuję ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
Po 10 minutach gotowania blenduję gorące pomidory w garnku.
Do zblendowanej masy dodaję cukinię i gotuję następne 10 minut od momentu zawrzenia. Najlepiej pod przykryciem.
Jeśli podaję danie od razu, tutaj kończę gotowanie.
Jeśli zabieram danie na drugi dzień do pracy, zaciągam sos mąką ziemniaczaną, żeby się nie rozwarstwiał. Gdy sos się ugotuje, zmniejszam moc i dodaję do niego mąkę dokładnie wymieszaną z 1/4 kubka zimnej wody. Mieszam dokładnie całość czekając aż sos się zagotuje i zgęstnieje.
Gdy sos ostygnie, ale jest jeszcze ciepły, dodaję śmietanę i mieszam.
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu.
Przed zjedzeniem posypuję danie startym grana padano lub parmezanem.