przepisy/ śniadanie

Pasta z czerwonej fasoli i papryki z pieczywem chrupkim

Śniadania nie muszą być nudne! Muszą być za to pożywne i kolorowe. Dziś proponuję pastę z czerwonej fasoli. Cały trik polega jednak na tym, że może być ona zarówno ciekawą pozycją śniadaniową, jak i przyjemną przekąską do wieczornej lampki wina.

A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Kaczka w buraczkach i pasta z czerwonej fasoli, czyli prosto acz efektownie

Pasta z czerwonej fasoli i papryki z pieczywem chrupkim | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Pasta z czerwonej fasoli i papryki z pieczywem chrupkim
Pożywna czerwona fasola wzbogacona delikatnie słodką od podsmażania papryką. Ciekawa w smaku i intensywna w kolorze pasta będzie smaczna zarówno z chrupkim pieczywem, jak i ze świeżym orkiszowym chlebem.
Pasta z czerwonej fasoli i papryki z pieczywem chrupkim | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 15 min
Porcje
Składniki
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli w puszce 1 puszka = ok. 400 g
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka siemienia lnianego mielonego
  • pieczywo chrupkie
Czas przygotowania 15 min
Porcje
Składniki
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli w puszce 1 puszka = ok. 400 g
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka siemienia lnianego mielonego
  • pieczywo chrupkie
Pasta z czerwonej fasoli i papryki z pieczywem chrupkim | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Paprykę myję, osuszam i opróżniam z pestek. Kroję w kostkę.
  2. Czosnek obieram z łupinek i kroję w plastry.
  3. Na rozgrzany olej wrzucam paprykę i czosnek i podsmażam do momentu, aż papryka będzie miękka, czyli ok 7 - 10 minut.
  4. Fasolę, podsmażoną paprykę z czosnkiem, siemię lniane, szczyptę soli i pieprzu oraz sok z cytryny wkładam do wysokiego naczynia i blenduję.
  5. Odstawiam pastę do ostygnięcia i związania.
  6. Podaję z chrupkim pieczywem.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz