Skoro zostało nam trochę zupy z wczorajszego gotowania, to dlaczego jej nie użyć jako bazy do następnego dania? Taki „recykling” jedzenia daje mi zawsze poczucie satysfakcji.
Pełny LunchBox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Kaczka dziwaczka. I kremowy recykling.
Czas przygotowania | 15 min |
Czas gotowania | 20 min |
Czas oczekiwania | 1,5 h |
Porcje |
|
Składniki
Pieczone udka z kaczki z ziemniakami
- 4 ziemniaki
- sól
- pieprz ziołowy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 udka z kaczki ok. 500 g
- 2 ząbki czosnku
- filiżanka wody z solą
Sos selerowo-gorgonzolowy
- 50 g sera gorgonzola
- 200 g selera korzeniowego
- 2 łyżki sera mascarpone lub śmietany 30%
Składniki
Pieczone udka z kaczki z ziemniakami
Sos selerowo-gorgonzolowy
|
|
Sposób przygotowania
- Udka z kaczki oczyszczam i osuszam.
- Nacieram solą i zmiażdżonym czosnkiem.
- Układam skórką do góry i piekę w rękawie do pieczenia przez 30 minut na termoobiegu w 180°C.
- Po pół godzinie rozcinam rękaw i piekę przez godzinę smarując skórkę od czasu do czasu wodą z solą.
- Ziemniaki obieram i kroję w ósemki.
- Układam na blasze wyłożonej pergaminem, oprószam solą i pieprzem ziołowym, polewam oliwą z oliwek.
- Piekę ok 1 h na termoobiegu w 180°C (dokładam je zaraz po rozcięciu rękawa, w którym piecze się kaczka).
Sos selerowo-gorgonzolowy
- Jeśli gotowałam wczoraj zupę z selera, dodaję do jej reszty 50 g gorgonzoli i zagotowuję.
- Jeśli nie mam zupy jako bazy, obieram kawałek selera i kroję go na małe kawałki.
- Dolewam gorącej wody, dodaję szczyptę soli i zagotowuję.
- Gdy seler zmięknie, blenduję go.
- Dodaję gorgonzoli i mascarpone i gotuję na małym ogniu dopóki sery się nie rozpuszczą.
Brak komentarzy