Quiche jest o tyle wdzięczną potrawą, że przyjmie z otwartymi ramionami naszą fantazję i pozwoli wypełnić się dosłownie wszystkim. Sprawdza się w każdych warunkach jedzeniowych. Może być zaserwowana zarówno na proszoną kolację ze znajomymi, jak i szybki lunch w pracy.
Cudnie niewymagająca zaangażowania quiche z sezonowym przysmakiem - szparagami.
Czas przygotowania
15min
Czas oczekiwania
35min
Porcje
Składniki
1opakowanieciasta francuskiego
1/2pęczkazielonych szparagów
2jajka
200mlśmietany 18%
pomidorki koktajlowe
sól i pieprz
Czas przygotowania
15min
Czas oczekiwania
35min
Porcje
Składniki
1opakowanieciasta francuskiego
1/2pęczkazielonych szparagów
2jajka
200mlśmietany 18%
pomidorki koktajlowe
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Rozgrzewam piekarnik do 200° C na programie góra i dół.
Blachę do tarty wykładam papierem do pieczenia. Na papier wykładam ciasto francuskie. Jeśli ciasto jest prostokątne, układam je tak, żeby po obu stronach wystawało z blachy. Nadmiarowe boczki odcinam i wyklejam nimi brakujące ścianki blachy.
Ciasto nakłuwam widelcem mniej więcej co 2 cm.
Jajka wbijam do miski, dodaję do nich 2 szczypty soli, trochę świeżo mielonego pieprzu i roztrzepuję widelcem.
Do jajek dodaję śmietanę i mieszam wszystko ze sobą.
Szparagi myję i osuszam. Odcinam zdrewniałe końce - jest to mniej więcej 1/3 długości szparaga. Im szparagi cieńsze, tym zdrewniałe końce będą krótsze.
Na ciasto wylewam masę jajeczno-śmietanową, a na niej delikatnie układam szparagi w całości. Dodaję kilka pomidorków koktajlowych, szypułkami do góry.
Tak przygotowaną quiche piekę ok 35 minut na dole piekarnika.
Brak komentarzy