Sałatka z makaronem nie musi być nudna. Wszystko zależy od dodatków. Mamy ich przecież pod dostatkiem. Może by tak trochę inaczej niż zwykle… Słodko-gorzkie smaki rządzą! Pełny lunchbox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Słodko-gorzka symfonia. Sałatka z cykorią i grejpfrutem.
Czas przygotowania | 25 min |
Porcje |
|
Składniki
Sałatka
- 200 g makaronu kolanka z falbanką
- 1 avocado
- 1 grejpfrut
- 120 g sera camembert 120 g = 1 ser camembert firmy Turek
- 2 małe główki cykorii
Dressing
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki soku z grejpfruta
Składniki
Sałatka
Dressing
|
|
Sposób przygotowania
Sałatka
- Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu i studzę.
- Cykorię myję, osuszam i obieram na liście.
- Avocado obieram i kroję w kostkę.
- Ser camembert kroję w trójkąty.
- Grejpfruta obieram najdokładniej jak to możliwe. Czego nie wykorzystam w postaci miąższu, wykorzystam w postaci soku do dressingu.
- Układam kolejno cykorię, makaron, avocado, ser, grejpfruta.
- Dressing podaję w osobnym naczyniu i dodaję zaraz przed zjedzeniem.
Dressing
- Składniki mieszam ze sobą i dodaję do sałatki zaraz przed zjedzeniem.