Został makaron z wczoraj. Awokado sobie leżało i dojrzało, więc pomyślałam, że też przygarnę. Mozzarella, pomidory i bazylia. Nie bójcie się, nie będzie nudno.

A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Drugie życie świderka
    | Czas przygotowania | 10 min | 
| Czas gotowania | 10 min | 
| Porcje | 
             | 
                    
        
    Składniki
    
                
        Sałatka    
                - 200 g makaronu orkiszowego świderki
 - 10 szt. pomidorków truskawkowych
 - 2 szt. mozzarelli 1 szt. mozzarelli = ok. 125 g
 - 1 szt. awokado
 - 1/2 owocu granatu jeśli zostało Ci coś z wczoraj, jeśli nie, to nie musisz go specjalnie kupować
 
        Sos bazyliowy    
                - 1 doniczka świeżej bazylii
 - 5 łyżek oliwy z oliwek
 - 5 łyżek soku z cytryny
 - 3 łyżki miodu
 - woda odrobina
 
            
 
 
 
        
    Składniki
     
                
        Sałatka     
                
 
        Sos bazyliowy     
                
  | 
                                
             
     | 
                    
        
    Sposób przygotowania
    
                
        Sałatka    
                - Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu.
 - Pomidorki myję i kroję na kawałki.
 - Mozzarelle kroję w kostkę.
 - Awokado obieram ze skórki i kroję w kostkę.
 - Owoc granatu obieram i wydobywam pestki.
 - Układam kolejno: makaron, pomidorki, mozzarellę, awokado i pestki granatu.
 
        Sos    
                - Wszystkie składniki wkładam do wysokiego naczynia i blenduję.
 - Jeśli sos jest zbyt gęsty lub intensywny dodaję łyżkę wody i sprawdzam konsystencję. Czynność powtarzam do osiągnięcia pożądanego efektu. Sos powinien być w smaku słodko-kwaśno-bazyliowy.
 

Brak komentarzy