Został makaron z wczoraj. Awokado sobie leżało i dojrzało, więc pomyślałam, że też przygarnę. Mozzarella, pomidory i bazylia. Nie bójcie się, nie będzie nudno.
A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Drugie życie świderka
Czas przygotowania | 10 min |
Czas gotowania | 10 min |
Porcje |
|
Składniki
Sałatka
- 200 g makaronu orkiszowego świderki
- 10 szt. pomidorków truskawkowych
- 2 szt. mozzarelli 1 szt. mozzarelli = ok. 125 g
- 1 szt. awokado
- 1/2 owocu granatu jeśli zostało Ci coś z wczoraj, jeśli nie, to nie musisz go specjalnie kupować
Sos bazyliowy
- 1 doniczka świeżej bazylii
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 5 łyżek soku z cytryny
- 3 łyżki miodu
- woda odrobina
Składniki
Sałatka
Sos bazyliowy
|
|
Sposób przygotowania
Sałatka
- Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu.
- Pomidorki myję i kroję na kawałki.
- Mozzarelle kroję w kostkę.
- Awokado obieram ze skórki i kroję w kostkę.
- Owoc granatu obieram i wydobywam pestki.
- Układam kolejno: makaron, pomidorki, mozzarellę, awokado i pestki granatu.
Sos
- Wszystkie składniki wkładam do wysokiego naczynia i blenduję.
- Jeśli sos jest zbyt gęsty lub intensywny dodaję łyżkę wody i sprawdzam konsystencję. Czynność powtarzam do osiągnięcia pożądanego efektu. Sos powinien być w smaku słodko-kwaśno-bazyliowy.
Brak komentarzy