lunch/ przepisy

Sałatka z makaronem orkiszowym, awokado i mozzarellą z sosem bazyliowym

Został makaron z wczoraj. Awokado sobie leżało i dojrzało, więc pomyślałam, że też przygarnę. Mozzarella, pomidory i bazylia. Nie bójcie się, nie będzie nudno.

Sałatka z makaronem, awokado, mozzarellą i pomidorkami | lunchboxodkuchni.pl

A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Drugie życie świderka

Wydrukuj przepis
Sałatka z makaronem orkiszowym, awokado i mozzarellą z sosem bazyliowym
Dojrzałe awokado, mozzarella, którą uwielbiam i sycący makaron orkiszowy. Do tego pyszny, trochę zaskakujący sosik.
Sałatka z makaronem, awokado, mozzarellą i pomidorkami | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 10 min
Porcje
Składniki
Sałatka
  • 200 g makaronu orkiszowego świderki
  • 10 szt. pomidorków truskawkowych
  • 2 szt. mozzarelli 1 szt. mozzarelli = ok. 125 g
  • 1 szt. awokado
  • 1/2 owocu granatu jeśli zostało Ci coś z wczoraj, jeśli nie, to nie musisz go specjalnie kupować
Sos bazyliowy
  • 1 doniczka świeżej bazylii
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • woda odrobina
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 10 min
Porcje
Składniki
Sałatka
  • 200 g makaronu orkiszowego świderki
  • 10 szt. pomidorków truskawkowych
  • 2 szt. mozzarelli 1 szt. mozzarelli = ok. 125 g
  • 1 szt. awokado
  • 1/2 owocu granatu jeśli zostało Ci coś z wczoraj, jeśli nie, to nie musisz go specjalnie kupować
Sos bazyliowy
  • 1 doniczka świeżej bazylii
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • woda odrobina
Sałatka z makaronem, awokado, mozzarellą i pomidorkami | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
Sałatka
  1. Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu.
  2. Pomidorki myję i kroję na kawałki.
  3. Mozzarelle kroję w kostkę.
  4. Awokado obieram ze skórki i kroję w kostkę.
  5. Owoc granatu obieram i wydobywam pestki.
  6. Układam kolejno: makaron, pomidorki, mozzarellę, awokado i pestki granatu.
Sos
  1. Wszystkie składniki wkładam do wysokiego naczynia i blenduję.
  2. Jeśli sos jest zbyt gęsty lub intensywny dodaję łyżkę wody i sprawdzam konsystencję. Czynność powtarzam do osiągnięcia pożądanego efektu. Sos powinien być w smaku słodko-kwaśno-bazyliowy.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz