Żeby pozbawić jabłka kwaśności lubię je upiec lub podsmażyć. Podczas podsmażania, robi się z nich rodzaj musu. Bardzo wdzięcznie chłoną wtedy cynamon. To idealny dodatek do wszelkich jogurtów czy serków naturalnych. Karmelki owsiane to już tylko tzw. wisienka na torcie. Pełny LunchBox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Eleganckie oszustwo – tarta kalafiorowa
Wydrukuj przepis
Serek homogenizowany naturalny z musem jabłkowo-cynamonowym i karmelkami owsiano-orzechowymi
Jabłka z cynamonem to duet klasyczny, a podsmażane jabłka z cynamonem to już duet idealny. Nadadzą charakteru nawet najbardziej neutralnej bazie. Słodki dodatek w postaci karmelków owsianych osłodzi całość zamieniając zwykły serek w pyszne drugie śniadanie.
Czas przygotowania | 10 min |
Czas gotowania | 15 min |
Porcje |
|
Składniki
Serek z musem jabłkowym
- 2 małe serki homogenizowane
- 2 herbatniki
- 1 duże jabłko
- szczypta cynamonu
Karmelki
- 2 łyżki płatków owsianych górskich
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 1 łyżki miodu
Składniki
Serek z musem jabłkowym
Karmelki
|
|
Sposób przygotowania
Karmelki
- Składniki na karmelki wrzucam na rozgrzaną suchą patelnię.
- Gdy się zarumienią dodaję miód i mieszam.
- Podsmażam wszystko razem mieszając (miód powinien się zapienić).
- Gdy miód również się zarumieni, przekładam masę łyżeczka po łyżeczce na pergamin i czekam, aż wystygnie.
Serek z musem jabłkowym
- Jabłko obieram i ucieram na tarce na grubych oczkach.
- Wkładam do małego rondelka i podsmażam z cynamonem do momentu odparowania soku.
- Gdy mus wystygnie, wkładam do pojemników połamany na kawałki herbatnik, serek homogenizowany, następnie mus, a na końcu karmelki.