Pyszny sposób zarówno na lunch w pracy jak i przekąskę podczas leniwego piątkowego spotkania ze znajomymi.
A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Festiwal jarmużowy trwa
Wydrukuj przepis
Tartaletki z jarmużem, ricottą i szynką parmeńską
Małe, pyszne i pożywne. Dobrze słone z odrobiną goryczki jarmużu.
Czas przygotowania
15min
Czas gotowania
7min
Czas oczekiwania
20min
Porcje
szt.
Składniki
250gświeżego jarmużu
250gsera ricotta
2jajka
275gciasta francuskiego275 g ciasta francuskiego = 1 opakowanie ciasta francuskiego z Lidla
4plastryszynki parmeńskiej
ser parmezan lub grana padano
sól i pieprz
Czas przygotowania
15min
Czas gotowania
7min
Czas oczekiwania
20min
Porcje
szt.
Składniki
250gświeżego jarmużu
250gsera ricotta
2jajka
275gciasta francuskiego275 g ciasta francuskiego = 1 opakowanie ciasta francuskiego z Lidla
4plastryszynki parmeńskiej
ser parmezan lub grana padano
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Foremkę do muffinek wykładam małymi kwadratami papieru do pieczenia. Jeśli masz papierowe foremki do muffinek, użyj ich! Wtedy życie jest dwa razy prostsze.
Ciasto dzielę na 10 w miarę równych prostokątów. Każdy prostokąt układam w zagłębieniu formy pilnując, by rogi wywinięte były na zewnątrz.
Jarmuż opłukuję, osuszam i odcinam od łodyg, a następnie kroję na mniejsze kawałki. Obgotowuję we wrzątku kilka minut. Ostudzam i osuszam.
Jajka roztrzepuję, dodaję soli i pieprzu i rozrabiam z serem ricotta.
Szynkę rwę na mniejsze kawałki.
Ser parmezan trę na tarce o grubych oczkach.
W każdym zagłębieniu z kawałkiem ciasta układam kawałek jarmużu i szynki. Następnie zalewam masą ricottowo-jajeczną. Wierzch posypuję parmezanem.
Tak przygotowane tartaletki wkładam do rozgrzanego piekarnika. Piekę przez 15 - 20 minut w 200°C na programie góra + dół + termoobieg.
Brak komentarzy