Wiadomo nie od dziś, że zapiekanki są idealnym rozwiązaniem na wykorzystanie resztek z poprzedniego dnia. Uwielbiam takie obiady „na winie”, czyli wrzucasz do garnka, co Ci się nawinie na rękę. Zwykle są proste i smaczne zarazem. Cała sztuka polega na tym, żeby wziąć to samo, co było wczoraj i za pomocą magii dodatków stworzyć coś zupełnie nowego. Mnie został z wczoraj łosoś. Nie raz, nie dwa zostawały też ziemniaki. No to co, jak nie zapiekanka!
Ziemniaki i jajka kupimy w każdym osiedlowym sklepie. Czy pasuje do nich łosoś z wczorajszego obiadu? No ba!
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
15min
Czas oczekiwania
30min
Porcje
Składniki
200głososiawcześniej usmażonego lub upieczonego
6ziemniaków
2łyżeczkikaparówjeśli je lubisz, możesz dodać ich więcej
3jajka
200mlśmietany 18%
1łyżeczkastartej gałki muszkatołowej
1łyżkamasłado wysmarowania naczynia żaroodpornego
sól i pieprz
sok z cytrynyopcjonalnie
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
15min
Czas oczekiwania
30min
Porcje
Składniki
200głososiawcześniej usmażonego lub upieczonego
6ziemniaków
2łyżeczkikaparówjeśli je lubisz, możesz dodać ich więcej
3jajka
200mlśmietany 18%
1łyżeczkastartej gałki muszkatołowej
1łyżkamasłado wysmarowania naczynia żaroodpornego
sól i pieprz
sok z cytrynyopcjonalnie
Sposób przygotowania
Rozgrzewam piekarnik do 190° C na programie termoobieg plus grzałka góra i dół.
Ziemniaki myję i gotuję w całości w osolonej wodzie przez ok. 15 minut od momentu zawrzenia.
Ugotowane i lekko ostudzone ziemniaki obieram ze skórki i kroję w plastry.
Naczynie żaroodporne smaruję masłem i wkładam do niego najpierw plastry ziemniaków, następnie łososia w kawałkach, a na wierzch kapary.
Jajka wbijam do miseczki, roztrzepuję, dodaję szczyptę soli i pieprzu i gałkę muszkatołową. Soli nie musi być dużo, bo mamy słone ziemniaki i kapary. Skupiam się więc na większej ilości pieprzu i gałki muszkatołowej.
Dodaję śmietanę i mieszam do połączenia w jednolitą masę.
Zalewam zapiekankę masą jajeczną.
Piekę przez ok. 30 minut do ścięcia się masy.
Opcjonalnie chwilę przed zjedzeniem skrapiam zapiekankę sokiem z cytryny.
Brak komentarzy