Niedługo Święta i zapewne w wielu domach najemy się dużej ilości barszczu z uszkami, dlatego dziś odmienna wersja zupy opartej na buraku. Inspirowana barszczem ukraińskim.
Bogate w żelazo buraki dobrze sprawdzają się zimą, szczególnie jako pyszna, rozgrzewająca zupa.
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
20min
Porcje
Składniki
2łyżkioliwy z oliwek
1cebula
360 gburaków360 g = ok. 2 średniej wielkości buraki
110gmarchewki110 g = ok. 1 mała marchewka
240gziemniaków240 g = ok. 2 średnie ziemniaki
220gczerwonej fasoli w puszce220 g = 1 puszka fasoli
1lwrzącej wody
pęczek koperku
4łyżkigęstej śmietany 18%
1łyżeczkasoli
1łyżeczkacukru
1łyżeczkaoctu winnegonic złego się jednak nie stanie, jeśli go nie dodamy
pieprz
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
20min
Porcje
Składniki
2łyżkioliwy z oliwek
1cebula
360 gburaków360 g = ok. 2 średniej wielkości buraki
110gmarchewki110 g = ok. 1 mała marchewka
240gziemniaków240 g = ok. 2 średnie ziemniaki
220gczerwonej fasoli w puszce220 g = 1 puszka fasoli
1lwrzącej wody
pęczek koperku
4łyżkigęstej śmietany 18%
1łyżeczkasoli
1łyżeczkacukru
1łyżeczkaoctu winnegonic złego się jednak nie stanie, jeśli go nie dodamy
pieprz
Sposób przygotowania
Cebulę obieram i siekam.
Podsmażam cebulę w garnku na rozgrzanej oliwie do momentu zeszklenia (ok 5 - 7 minut). Oprószam ją solą i pieprzem.
Gdy cebula się zeszkli zalewam ją wrzątkiem.
Buraka i marchewkę obieram i kroję w małą kostkę i dorzucam do gotującej się wody z cebulą. Dodaję łyżeczkę soli i cukru oraz szczyptę pieprzu i gotuję ok. 10 minut.
Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i dorzucam do gotujących się warzyw. Gotuję kolejne 10 minut.
Gdy ziemniaki są miękkie, ściągam zupę z kuchenki, dokładam do niej odcedzoną fasolę z puszki, posiekany koperek oraz łyżeczkę octu i mieszam.
Brak komentarzy