Zupa jarzynowa nie musi być rzadka ani rozgotowana, mimo że jest delikatna. Dodatkowo, gdy dodamy do niej mięso, wystarczy za porządny lunch. Smaki z dzieciństwa w nowym wydaniu. Pełny lunchbox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Dobra zupa nie jest zła – kalafiorowa
Czas przygotowania | 15 min |
Czas gotowania | 30 min |
Porcje |
porcje
|
Składniki
- 1 "jarzynka" marchewka, korzeń pietruszki, natka pietruszki, korzeń selera, cebula, por - moja w sumie waży 750 g (lub kostka rosołowa)
- 325 g kalafiora
- 2 ziemniaki
- 150 g piersi z indyka
- 1 l wody
- 0,5 szklanki śmietany 18%
- koperek
- sól i pieprz
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
Wywar
- Myję i obieram "jarzynkę"
- Marchewkę, pietruszkę i por nacinam od środka wzdłuż, żeby wydobyć z nich więcej smaku
- Zalewam ją 1 litrem wody, dodaję dwa liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i zagotowuję
- W międzyczasie kroję indyka w kostkę i dokładam go do zagotowującego się wywaru
- Dodaję 2 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, przykrywam garnek i gotuję na małym ogniu / prądzie przez 30 min od momentu zawrzenia
- Po 30 min wyciągam warzywa zostawiając w wywarze mięso
Zupa kalafiorowa
- Jeśli zupę gotowałam na kostce rosołowej, to w pierwszej kolejności myję i kroję mięso i marchewkę i gotuję w "kostkowym" wywarze ok 5 min przed dołożeniem reszty składników
- Kalafiora myję i kroję na małe kawałki
- Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę
- Dorzucam warzywa do gotującego się wywaru
- Kroję drobno koperek i dorzucam do zupy
- Wszystko razem gotuję ok 10 min od momentu zawrzenia
- Jeśli gotowałam zupę na wywarze z "jarzynki", dodaję marchewkę pokrojoną w kostkę zaraz po zdjęciu zupy z gazu / prądu
- Gdy zupa troszeczkę ostygnie dodaję śmietanę i mieszam