Cześć! W dzisiejszym lunchboxie: Kanapka z serkiem włoskim i truskawkami, Serek homogenizowany z rabarbarem i kruszonką orzechową oraz Sałatka ze szparagami i jajkiem na pełnoziarnistym makaronie.
Sezon szparagowy w pełni, więc uprzedzam lojalnie, że zamierzam go wykorzystać do cna. Nie wiem, czy to kwestia faktu, że są tak krótko, czy po prostu ich smaku, ale naprawdę przepadam za nimi. Uwielbiam ich kolor sekundę po wyciągnięciu z wody. Zieleń w czystej postaci. Wiosna. Najbardziej energetyczny czas w ciągu roku. Powiedzcie, że nie!
W dzisiejszym menu:
Kanapka z serkiem włoskim i truskawkami
Serek homogenizowany z rabarbarem i kruszonką orzechową
Sałatka ze szparagami i jajkiem na pełnoziarnistym makaronie
Kanapka z serkiem włoskim i truskawkami
Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego do kanapek dodajemy tylko warzywa? Czy owoce na chlebie muszą przybrać koniecznie formę dżemu lub marmolady? Tak tak, dobrze kombinujecie. Przetestowałam to.
Jakiś czas temu wypróbowałam już innowacje w postaci banana na croissancie, ale mam wrażenie, że Adam Małysz wprowadził to rozwiązanie już jakiś czas temu na salony. Tym razem pomyślałam o czymś bardziej przewrotnym, a mianowicie o truskawkach.
Makaron z białym serem i polewą truskawkową, to normalka przecież. Skoro kombinację ser i truskawki już mamy sprawdzoną, to jedyną niewiadomą pozostaje połączenie z chlebem. Jeśli chodzi o twaróg, to zgodnie z moją listą zakupów na ten tydzień, jest to ser typu włoskiego. Tak jak wspominałam jest on troszkę delikatniejszy od zwykłego białego sera. Może nawet i słodkawy. Gdy wyobrażałam sobie to połączenie, wiedziałam, że białe pieczywo się tu nie sprawdzi. Jest zbyt jednolite i niewyraźne w smaku. Za to chleb orkiszowy z przyprażonym słonecznikiem był strzałem w dziesiątkę! Ma intensywny smak, a ziarna dodają mu struktury. No to co, czas spróbować… Mniam!
Serek homogenizowany z rabarbarem i kruszonką orzechową
Gdy rabarbar pojawił się w zeszłym roku, długo chodziłam wokół niego bez pomysłu. Jedyne, co przychodziło mi do głowy, to ciasto drożdżowe z kruszonką, którego robić nie umiem i nie chce mi się.
Dziś nie mogę uwierzyć, że nie wpadłam na coś tak oczywistego, jak podduszenie lub upieczenie go i dodanie do jogurtu czy serka.
A skoro już odpaliłam piekarnik, to pomyślałam o zrobieniu granoli. Po zastanowieniu jednak stwierdziłam, że użyję jedynie orzechów. Nerkowce mają delikatny smak, więc na pewno nie zabiją rabarbaru. A z tym miodem, mmm…
Włożyłam do piekarnika wszystko naraz, bo wiadomo, że czas trzeba optymalizować. I wiecie co, 10 minut i gotowe! Tych orzeszków, to oczywiście można zrobić więcej i mieć na zapas. Szczerze mówiąc żałowałam trochę, że od razu na to nie wpadłam.
Sałatka ze szparagami i jajkiem na pełnoziarnistym makaronie
Tak jak już pisałam, jestem przeszczęśliwa, że są już szparagi. Nie mam specjalnych garnków, ani innych skomplikowanych przyrządów kuchennych do ich obróbki. Po prostu staram się ich nie rozgotowywać, trzymając dosłownie kilka minut we wrzątku.
Dziś sałatka. Robi się coraz cieplej i coraz mniej mam ochotę na gorące zupy, czy ciężkie gulasze. Lekko podgotowane i surowe warzywa są zdecydowanie w cenie. Nie wiem, czy widzicie ten trend, ale w przeciwieństwie do czasów mojego dzieciństwa dziś mocno pilnujemy, żeby warzywa nie były rozgotowane. Powiedziałabym wręcz, że niektóre smaki odkryłam na nowo. Jako dziecko nie jadłam co prawda szparagów, ale wiem, że zrobione w tamtym stylu nie smakowałyby tak dobrze.
Do dzisiejszej sałatki dodałam cykorię. Według mnie ma ona bardzo pasujący do słodkiego szparaga gorzkawy posmak. Jednak, jeśli nie jesteście fanami tego małego przedziwnego warzywka, możecie z powodzeniem go ominąć. Do szparagów bardzo często dodaje się jajeczne lub śmietanowe sosy. Ja jednak zaryzykowałam i zrobiłam coś w rodzaju miodowo-cytrynowego winegretu. Moim zdaniem się opłacało, ale oceńcie sami. Smacznego!
Czas przygotowania | 5 min |
Porcje |
|
- 4 kromki chleba orkiszowego ze słonecznikiem
- 4 truskawki
- 1 serek typu włoskiego
Składniki
|
|
- Składasz kanapkę tak, jak lubisz!
Czas przygotowania | 10 min |
Czas oczekiwania | 10 min |
Porcje |
|
- 2 łodygi rabarbaru
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 200 g serka homogenizowanego naturalnego
- 4 garści orzechów nerkowca
- 1 łyżka miodu
Składniki
|
|
- Rozgrzewam piekarnik do 200° C na programie góra i dół.
- Orzechy kruszę lub siekam, mieszam z miodem i wykładam na blachę wyłożoną pergaminem. Piekę ok. 10 minut, mieszając 2 razy. Po wyciągnięciu blachy z piekarnika, daję orzechom ostygnąć.
- Rabarbar myję, osuszam i siekam na kawałki. Wykładam go do otwartego naczynia żaroodpornego i posypuję cukrem. Piekę w piekarniku ok. 10 minut. Mieszam kilka razy. Po wyciągnięciu naczynia z piekarnika daję mu ostygnąć.
- Do słoiczka wykładam kolejno ostudzony rabarbar, serek homogenizowany i kruszonkę z orzechów.
Czas przygotowania | 10 |
Czas gotowania | 10 min |
Porcje |
|
- 180 g drobnego makaronu pełnoziarnistego
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 8 pomidorków koktajlowych
- 8 liści cykorii
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki płynnego miodu
Składniki
Sałatka
Dressing cytrynowy
|
|
- Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Jajka gotuję 8 minut od momentu zawrzenia wody. Gdy ostygną, obieram i kroję w ćwiartki.
- Szparagi myję i osuszam. Odcinam 1/3 długości od strony zdrewniałego końca. Pozostałą część kroję na 3 kawałki. Gotuję ok. 5 - 7 minut od momentu zawrzenia w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli i 1 łyżeczki cukru.
- Pomidorki myję, osuszam i kroję w ćwiartki.
- Liście cykorii myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki.
- Do lunchboxa wkładam kolejno makaron, cykorię, szparagi, jajko, pomidorki.
- Składniki mieszam ze sobą dokładnie. Dodaję do sałatki dopiero na chwilę przed zjedzeniem.
Brak komentarzy