przepisy/ śniadanie

Płatki ryżowe z pomarańczą i imbirem

Super lekkie śniadanko, które swoim delikatnym wyglądem poprawia mi humor. Przyjemna odmiana gorącej miski, którą potocznie nazywamy „owsianką”, choć owsa nie zawiera.

Pełny LunchBox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Gorący kubek. Krupnik.

Wydrukuj przepis
Płatki ryżowe z pomarańczą i imbirem
Lekkie płatki ryżowe, słodki miód i orzeźwiający imbir i pomarańcza. Poznajcie najlepszy sposób na budzenie!
Platki ryzowe z pomarancza i imbirem - miska| lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 5 min
Czas gotowania 5 min
Porcje
Składniki
  • 8 łyżek płatków ryżowych
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 400 ml wody 200 ml = 1 niecały kubek
Czas przygotowania 5 min
Czas gotowania 5 min
Porcje
Składniki
  • 8 łyżek płatków ryżowych
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 400 ml wody 200 ml = 1 niecały kubek
Platki ryzowe z pomarancza i imbirem - miska| lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Płatki i miód zalewam wodą i podgrzewam.
  2. Gotuję maksymalnie 5 minut od momentu zawrzenia.
  3. Pomarańczę obieram dookoła i kroję w kostkę jak ziemniaka - tak jest szybciej.
  4. Gdy płatki skończą się gotować dodaję pomarańczę i starty imbir i odstawiam na chwilę. Płatki mogą wydawać się na początku wodniste, jednak z każdą chwilą po skończeniu gotowania zaczynają pęcznieć.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz