Niedługo Święta i zapewne w wielu domach najemy się dużej ilości barszczu z uszkami, dlatego dziś odmienna wersja zupy opartej na buraku. Inspirowana barszczem ukraińskim.

A jeśli chcecie zobaczyć pełny LunchBox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, chodźcie tutaj Mocy czerwonych krwinek przybywaj
| Czas przygotowania | 10 min |
| Czas gotowania | 20 min |
| Porcje |
|
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 360 g buraków 360 g = ok. 2 średniej wielkości buraki
- 110 g marchewki 110 g = ok. 1 mała marchewka
- 240 g ziemniaków 240 g = ok. 2 średnie ziemniaki
- 220 g czerwonej fasoli w puszce 220 g = 1 puszka fasoli
- 1 l wrzącej wody
- pęczek koperku
- 4 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu winnego nic złego się jednak nie stanie, jeśli go nie dodamy
- pieprz
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- Cebulę obieram i siekam.
- Podsmażam cebulę w garnku na rozgrzanej oliwie do momentu zeszklenia (ok 5 - 7 minut). Oprószam ją solą i pieprzem.
- Gdy cebula się zeszkli zalewam ją wrzątkiem.
- Buraka i marchewkę obieram i kroję w małą kostkę i dorzucam do gotującej się wody z cebulą. Dodaję łyżeczkę soli i cukru oraz szczyptę pieprzu i gotuję ok. 10 minut.
- Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i dorzucam do gotujących się warzyw. Gotuję kolejne 10 minut.
- Gdy ziemniaki są miękkie, ściągam zupę z kuchenki, dokładam do niej odcedzoną fasolę z puszki, posiekany koperek oraz łyżeczkę octu i mieszam.
- Śmietaną ozdabiam zupę przed samym podaniem.

Brak komentarzy