Letnie wyprzedaże – spaghetti z cukinią i malinówkami
Dzisiejszy lunchbox: kanapka z chleba żytniego z serem brie, pomidorkami truskawkowymi i rukolą, smoothie z kiwi i banana oraz makaron spaghetti z sosem pomidorowym i cukinią.
Cześć! Dzisiaj nie ma czasu! Zauważyliście, że życie jakoś strasznie przyspieszyło ostatnio? Jeszcze się dobrze lato nie skończyło, a ja w sklepach widzę zimowe swetry. Mam wrażenie, że ten wkurzający pośpiech przerzucił się już nawet na jedzenie. Wchodzę wczoraj do sklepu, a tam w promocyjnych posezonowych cenach cukinie, pomidory malinówki, figi i dużo innych zupełnie rześkich rzeczy. Ja co prawda na niższe ceny nie narzekam, ale nie przekreślajmy jeszcze żywota tak długo wyczekiwanych letnich produktów. Tym bardziej, że jak na upalne warzywa przystało, są szybkie i wdzięczne w obróbce. A w tym tygodniu mi to niesamowicie pasuje.
Menu na dziś:
Kanapka z chleba żytniego z serem brie, pomidorkami truskawkowymi i rukolą [przepis]
Dużo biegania, a czasu mało. Wzięło mnie więc na konkretniejsze jedzenie. Ciemne pieczywo na długo pozwala zapomnieć o głodzie, a jednocześnie jest wyraźne w smaku. Idealnie gra z równie wyraźnymi dodatkami. Wszelkie sery pleśniowe i rukola plus ciemne, dziś żytnie, pieczywo to mocne rozpoczęcie energicznego dnia.
Kiwi też było przecenione. Wzięłam, a co, niech nie będzie mu smutno. I banana. I raz dwa robię smoothie. Jedno tylko zastrzeżenie, do smoothie biorę zwykle owoce mocno już dojrzałe. Takie, które w ciepełku domowym zdążyły już nabrać rumieńców i miękkości.
A na obiad gotujemy spaghetti z przymrużeniem oka. Uściślając będzie to makaron spaghetti z cukinią w sosie z pomidorów. Szybkie letnie przyjemności. Do dzieła!
Najpierw obieram pomidory. Nacinam na wypukłym czubku krzyżyk i zalewam wrzątkiem.
Gdy już zabieram się za jedzenie, posypuję danie duuużą ilością parmezanu albo grana padano.
Wydrukuj przepis
Kanapka z chleba żytniego z serem brie, pomidorkami truskawkowymi i rukolą
Wyraźny w smaku ser brie, do tego równie wyraźna rukola, trochę słodyczy dodadzą pomidorki truskawkowe, a wszystko zamknięte w pysznym żytnim pieczywie.
Porcje
Składniki
2kromkichleba żytniego
kilka plastrówsera brie
2pomidorki truskawkowe
garśćrukoli
Porcje
Składniki
2kromkichleba żytniego
kilka plastrówsera brie
2pomidorki truskawkowe
garśćrukoli
Sposób przygotowania
Złóż, jak lubisz!
Wydrukuj przepis
Smoothie z kiwi i banana
Moc zieleni i lekka kwaskowatość kiwi w połączeniu ze słodkim bananem dają przyjemny i gładki smak.
Czas przygotowania
7min
Porcje
Składniki
1banan
1kiwi
Czas przygotowania
7min
Porcje
Składniki
1banan
1kiwi
Sposób przygotowania
Owoce obieram, kroję na kawałki i blenduję.
Wydrukuj przepis
Makaron spaghetti z sosem pomidorowym i cukinią
Pomidory malinówki i zielona cukinia to pierwsze skojarzenie szybkiego i lekkiego wakacyjnego obiadu, Niech wakacje trwają cały rok!
Czas przygotowania
20min
Czas gotowania
20min
Porcje
Składniki
200gmakaronu spaghetti
1łyżka oliwy z oliwek
2ząbkiczosnku
100gcebuli100 g = 1 średnia cebula
550gpomidorów malinówek550 g = 2 średnie pomidory
650gzielonej cukinii650 g = 1 średnia zielona cukinia
1łyżeczkasoli
1łyżeczkacukru
1łyżeczkasuszonej bazylii
1/4szklankiwody
1łyżeczkamąki ziemniaczanej
1łyżkaśmietany 18%
ser parmezan lub grana padanotyle, ile lubisz
Czas przygotowania
20min
Czas gotowania
20min
Porcje
Składniki
200gmakaronu spaghetti
1łyżka oliwy z oliwek
2ząbkiczosnku
100gcebuli100 g = 1 średnia cebula
550gpomidorów malinówek550 g = 2 średnie pomidory
650gzielonej cukinii650 g = 1 średnia zielona cukinia
1łyżeczkasoli
1łyżeczkacukru
1łyżeczkasuszonej bazylii
1/4szklankiwody
1łyżeczkamąki ziemniaczanej
1łyżkaśmietany 18%
ser parmezan lub grana padanotyle, ile lubisz
Sposób przygotowania
Obieram pomidory - na wypukłym czubku pomidorów nacinam nożem krzyżyk, wkładam je do dużej miski i zalewam wrzątkiem. Po ok. 5 minutach wyciągam pomidory z miski łyżką. Biorę w rękę papierowy ręcznik, na nim układam pomidora i ręcznikiem ściągam skórę.
Obrane ze skórki pomidory kroję w kostkę.
Cukinię myję i kroję w kostkę.
W dużym garnku rozgrzewam oliwę.
Cebulę i czosnek kroję w kostkę nie tracąc czasu na precyzję.
W dużym garnku rozgrzewam oliwę.
Na rozgrzaną oliwę wrzucam cebulę i czosnek i czekam ok. 5 minut, aż cebula się zeszkli.
Gdy cebula się zeszkli dodaję do garnka pomidory, sól, pieprz, cukier i suszoną bazylię i gotuję ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
Po 10 minutach gotowania blenduję gorące pomidory w garnku.
Do zblendowanej masy dodaję cukinię i gotuję następne 10 minut od momentu zawrzenia. Najlepiej pod przykryciem.
Jeśli podaję danie od razu, tutaj kończę gotowanie.
Jeśli zabieram danie na drugi dzień do pracy, zaciągam sos mąką ziemniaczaną, żeby się nie rozwarstwiał. Gdy sos się ugotuje, zmniejszam moc i dodaję do niego mąkę dokładnie wymieszaną z 1/4 kubka zimnej wody. Mieszam dokładnie całość czekając aż sos się zagotuje i zgęstnieje.
Gdy sos ostygnie, ale jest jeszcze ciepły, dodaję śmietanę i mieszam.
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu.
Przed zjedzeniem posypuję danie startym grana padano lub parmezanem.
Brak komentarzy