Dzisiejszy LunchBox: płatki jaglane z brzoskwinią i żurawiną, serek homogenizowany naturalny z musem jabłkowo-cynamonowym i karmelkami owsiano-orzechowymi oraz tarta kalafiorowa
Cześć! Kto powiedział, że kalafior musi być nudny? I zawsze tylko jako niechany dodatek z boku? Dziś odczarujemy trochę sprawę. Lubię, żeby nie było nudno i jednoznacznie. Przemienimy starego znajomego w eleganckiego gościa. Skoro da się zrobić pyszne quiche z kurkami, to dlaczego nie zrobić tarty z kalafiora. Mówisz i masz!
Menu na dziś:
- Płatki jaglane z brzoskwinią i żurawiną [przepis]
- Serek homogenizowany naturalny z musem jabłkowo-cynamonowym i karmelkami owsiano-orzechową [przepis]
- Tarta kalafiorowa [przepis]
A jeśli masz ochotę poznać mój master plan na wykorzystanie dzisiejszych składników, zajrzyj tutaj To miasto pachnie jak szlugi i kalafiory, czyli kwiat kalafiora
Dzień zaczynam płatkami. Jak wiadomo kasza jaglana i jej pochodne dobre na wszystko, więc tym razem płatki jaglane. Żurawina na przedjesienne hartowanie. Brzoskwinia i trochę miodu dla smaku.


Brzoskwinie są teraz w pełnej formie, więc ich kolor i słodycz idealnie gra z bordową kwaśnawą żurawiną.

Z drugim śniadaniem zabawię się chwilę dłużej. Wydaje mi się jednak, że to wygląda na bardziej pracochłonne niż jest w rzeczywistości.


Składając drugie śniadanie zaczynam od połamania kilku herbatników. Dalej dodaję kilka łyżek serka homogenizowanego naturalnego. Następnie jabłka z cynamonem i kruszonkę. Najbardziej pociągającą dla mnie częścią całej tej piramidy jest zdecydowane kruszonka. Miałam jeszcze dwie figi po weekendowym szaleństwie, więc je dodałam, ale jest to tylko opcja.

Przyszedł i czas na nasz gwóźdź programu. Żeby podejść do kamuflażu, musimy najpierw kalafior przegotować.

W czasie, gdy tarta się piecze przygotowuję pomidora. Otrzymuję coś między dressingiem a sałatką, co zdecydowanie ożywi smak tarty. I co, wygląda całkiem nieźle, prawda?


| Czas przygotowania | 5 min |
| Czas gotowania | 5 min |
| Porcje |
|
- 3 łyżki płatków jaglanych błyskawicznych
- 1 łyżeczka miodu
- 1 brzoskwinia
- garść suszonej żurawiny
- 0,5 szklanki wody
Składniki
|
|
- Brzoskwinię obieram ze skórki obieraczką do ziemniaków i odcinam po kawałku od zewnątrz w kierunku pestki.
- Płatki zalewam wodą, dodaję miód i brzoskwinię i zagotowuję.
- Gotuję ok. 3 - 5 minut od momentu zawrzenia.
- Żurawinę dodaję bezpośrednio przed jedzeniem.
| Czas przygotowania | 10 min |
| Czas gotowania | 15 min |
| Porcje |
|
- 2 małe serki homogenizowane
- 2 herbatniki
- 1 duże jabłko
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki płatków owsianych górskich
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 1 łyżki miodu
Składniki
Serek z musem jabłkowym
Karmelki
|
|
- Składniki na karmelki wrzucam na rozgrzaną suchą patelnię.
- Gdy się zarumienią dodaję miód i mieszam.
- Podsmażam wszystko razem mieszając (miód powinien się zapienić).
- Gdy miód również się zarumieni, przekładam masę łyżeczka po łyżeczce na pergamin i czekam, aż wystygnie.
- Jabłko obieram i ucieram na tarce na grubych oczkach.
- Wkładam do małego rondelka i podsmażam z cynamonem do momentu odparowania soku.
- Gdy mus wystygnie, wkładam do pojemników połamany na kawałki herbatnik, serek homogenizowany, następnie mus, a na końcu karmelki.
| Czas przygotowania | 10 min |
| Czas gotowania | 10 min |
| Czas oczekiwania | 30 min |
| Porcje |
|
- 500 g kalafiora
- 100 g czarnych oliwek
- 100 g szynki
- 3 jajka
- kilka łyżek startego sera grana padano
- 1 pomidor
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Składniki
|
|
- Kalafiora obieram i kroję na kawałki.
- Gotuję w osolonym wrzątku 10 minut.
- Odcedzam, przekładam do dużej miski i rozdrabniam widelcem.
- Dodaję drobno pokrojone szynkę i oliwki.
- Do małej miski wbijam jajka, dodaję soli i pieprzu i mieszam.
- Przelewam jajka do miski z kalafiorem i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
- Masę przekładam do formy do tarty wyłożonej pergaminem i posypuję startym na grubych oczkach grana padano.
- Piekę w 180°C na termoobiegu ok. 20 minut. Po upieczeniu posypuję drobno pokrojoną pietruszką.
- Pomidora kroję w małą kosteczkę, oprószam solą i pieprzem i dodaję oliwy. Podaję obok dania.




Brak komentarzy