Dzisiejszy LunchBox: płatki jaglane z brzoskwinią i żurawiną, serek homogenizowany naturalny z musem jabłkowo-cynamonowym i karmelkami owsiano-orzechowymi oraz tarta kalafiorowa
Cześć! Kto powiedział, że kalafior musi być nudny? I zawsze tylko jako niechany dodatek z boku? Dziś odczarujemy trochę sprawę. Lubię, żeby nie było nudno i jednoznacznie. Przemienimy starego znajomego w eleganckiego gościa. Skoro da się zrobić pyszne quiche z kurkami, to dlaczego nie zrobić tarty z kalafiora. Mówisz i masz!
Dzień zaczynam płatkami. Jak wiadomo kasza jaglana i jej pochodne dobre na wszystko, więc tym razem płatki jaglane. Żurawina na przedjesienne hartowanie. Brzoskwinia i trochę miodu dla smaku.
Brzoskwinie są teraz w pełnej formie, więc ich kolor i słodycz idealnie gra z bordową kwaśnawą żurawiną.
Z drugim śniadaniem zabawię się chwilę dłużej. Wydaje mi się jednak, że to wygląda na bardziej pracochłonne niż jest w rzeczywistości.
Składając drugie śniadanie zaczynam od połamania kilku herbatników. Dalej dodaję kilka łyżek serka homogenizowanego naturalnego. Następnie jabłka z cynamonem i kruszonkę. Najbardziej pociągającą dla mnie częścią całej tej piramidy jest zdecydowane kruszonka. Miałam jeszcze dwie figi po weekendowym szaleństwie, więc je dodałam, ale jest to tylko opcja.
Przyszedł i czas na nasz gwóźdź programu. Żeby podejść do kamuflażu, musimy najpierw kalafior przegotować.
W czasie, gdy tarta się piecze przygotowuję pomidora. Otrzymuję coś między dressingiem a sałatką, co zdecydowanie ożywi smak tarty. I co, wygląda całkiem nieźle, prawda?
Wydrukuj przepis
Płatki jaglane z brzoskwinią i żurawiną
Zdrowe i smaczne, czyli przyjemne z pożytecznym. Płatki jaglane, a do nich brzoskwinia, na którą sezon w pełni oraz suszona żurawina, która zabezpieczy przed jesiennymi przeziębieniami.
Czas przygotowania
5min
Czas gotowania
5min
Porcje
Składniki
3łyżkipłatków jaglanych błyskawicznych
1łyżeczkamiodu
1brzoskwinia
garśćsuszonej żurawiny
0,5szklankiwody
Czas przygotowania
5min
Czas gotowania
5min
Porcje
Składniki
3łyżkipłatków jaglanych błyskawicznych
1łyżeczkamiodu
1brzoskwinia
garśćsuszonej żurawiny
0,5szklankiwody
Sposób przygotowania
Brzoskwinię obieram ze skórki obieraczką do ziemniaków i odcinam po kawałku od zewnątrz w kierunku pestki.
Płatki zalewam wodą, dodaję miód i brzoskwinię i zagotowuję.
Gotuję ok. 3 - 5 minut od momentu zawrzenia.
Żurawinę dodaję bezpośrednio przed jedzeniem.
Wydrukuj przepis
Serek homogenizowany naturalny z musem jabłkowo-cynamonowym i karmelkami owsiano-orzechowymi
Jabłka z cynamonem to duet klasyczny, a podsmażane jabłka z cynamonem to już duet idealny. Nadadzą charakteru nawet najbardziej neutralnej bazie. Słodki dodatek w postaci karmelków owsianych osłodzi całość zamieniając zwykły serek w pyszne drugie śniadanie.
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
15min
Porcje
Składniki
Serek z musem jabłkowym
2małe serki homogenizowane
2herbatniki
1duże jabłko
szczyptacynamonu
Karmelki
2łyżkipłatków owsianych górskich
1łyżka orzechów włoskich
1łyżkaziaren słonecznika
1łyżkimiodu
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
15min
Porcje
Składniki
Serek z musem jabłkowym
2małe serki homogenizowane
2herbatniki
1duże jabłko
szczyptacynamonu
Karmelki
2łyżkipłatków owsianych górskich
1łyżka orzechów włoskich
1łyżkaziaren słonecznika
1łyżkimiodu
Sposób przygotowania
Karmelki
Składniki na karmelki wrzucam na rozgrzaną suchą patelnię.
Gdy się zarumienią dodaję miód i mieszam.
Podsmażam wszystko razem mieszając (miód powinien się zapienić).
Gdy miód również się zarumieni, przekładam masę łyżeczka po łyżeczce na pergamin i czekam, aż wystygnie.
Serek z musem jabłkowym
Jabłko obieram i ucieram na tarce na grubych oczkach.
Wkładam do małego rondelka i podsmażam z cynamonem do momentu odparowania soku.
Gdy mus wystygnie, wkładam do pojemników połamany na kawałki herbatnik, serek homogenizowany, następnie mus, a na końcu karmelki.
Wydrukuj przepis
Tarta kalafiorowa
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
10min
Czas oczekiwania
30min
Porcje
Składniki
500gkalafiora
100gczarnych oliwek
100gszynki
3jajka
kilkałyżekstartego sera grana padano
1pomidor
sól i pieprz
1łyżka oliwy z oliwek
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
10min
Czas oczekiwania
30min
Porcje
Składniki
500gkalafiora
100gczarnych oliwek
100gszynki
3jajka
kilkałyżekstartego sera grana padano
1pomidor
sól i pieprz
1łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Kalafiora obieram i kroję na kawałki.
Gotuję w osolonym wrzątku 10 minut.
Odcedzam, przekładam do dużej miski i rozdrabniam widelcem.
Dodaję drobno pokrojone szynkę i oliwki.
Do małej miski wbijam jajka, dodaję soli i pieprzu i mieszam.
Przelewam jajka do miski z kalafiorem i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Masę przekładam do formy do tarty wyłożonej pergaminem i posypuję startym na grubych oczkach grana padano.
Piekę w 180°C na termoobiegu ok. 20 minut. Po upieczeniu posypuję drobno pokrojoną pietruszką.
Pomidora kroję w małą kosteczkę, oprószam solą i pieprzem i dodaję oliwy. Podaję obok dania.
Brak komentarzy