Kruche ciastka. Kto ich nie lubi? Nie są może idealne w trakcie trzymania ścisłej diety, ale zdecydowanie nadadzą się w trakcie przerwy na kawę i biurowe plotki. Tym bardziej, że mąka w połowie zastąpiona jest płatkami owsianymi.
A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Lekko i na temat
Czas przygotowania | 10 min |
Czas oczekiwania | 25 min |
Porcje |
ciastek
|
Składniki
- 1 duże jajko
- 1 kostka masła
- 3/4 szklanki cukru spokojnie może być go mniej
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 3/4 szklanki migdałów
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- Będą mi potrzebne dwie miski: większa i mniejsza.
- W większej misce mieszam ze sobą: masło pokrojone w kostkę w temperaturze pokojowej, jajko i cukier. Gdy ucieram masę mikserem, jest ona bardziej jednolita, a ciastka lepiej rosną. Zdarza mi się jednak ucierać ciasto zwykłą łyżką.
- Migdały zamykam w plastikowej torebce i rozgniatam tłuczkiem do mięsa. Serio.
- W mniejszej misce mieszam mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, płatki oraz migdały.
- Przekładam produkty sypkie z mniejszej miski do masy jajeczno-maślanej w większej misce i mieszam wszystko dokładnie. Jeśli używam miksera, to w tej części również.
- Na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia wykładam w dużych odstępach od siebie uformowane ręcznie kulki. Każda kulka to jedna kopiasta łyżka masy. Z tej ilości masy wychodzi mi ok. 25 kulek.
- Piekę w 180° C (góra i dół) ok. 20 - 25 minut. Ciastka po wyciągnięciu powinny być brązowe z wierzchu.
Brak komentarzy