lunchbox zimowy

Lekko i na temat

Lunchbox: granola z płatków jaglanych z jabłkiem i cynamonem, ciastka owsiano-migdałowe i krewetki w sosie paprykowo-imbirowym z ryżem | lunchboxodkuchni.pl

W dzisiejszym lunchboxie: granola jaglana z jabłkiem i cynamonem, ciastka owsiano-migdałowe oraz Krewetki w sosie paprykowo-imbirowym z ryżem.


Cześć! Czy postanowienia noworoczne wdrożone już pełną parą? Karnet na siłownię już w użyciu, a kurs hiszpańskiego opłacony? Moje główne postanowienie na ten rok, to wytrwać w postanowieniach z poprzedniego. To chyba dla mnie najtrudniejsze, więc się z tym mierzę. Dlatego utrzymując dobre nawyki komponuję kolejny lunchbox i w drogę!

Menu na dziś:

  1. Granola jaglana z jabłkiem i cynamonem
  2. Ciastka owsiano-migdałowe
  3. Krewetki w sosie paprykowo-imbirowym z ryżem

Postanowiłam spróbować upiec tym razem płatki jaglane. Nie mają one co prawda tego orzechowego posmaku, który sprzyja prażeniu i pieczeniu jak owsiane, ale spróbować zawsze można. I warto było! Wybrałam opcję z jabłkiem i cynamonem, bo to mi grało wspólną melodię.

Granola z płatków jaglanych z jabłkiem i cynamonem z jogurtem naturalnym - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Jabłko starłam na wiórki, żeby dokładnie mogło się połączyć z płatkami. I dodałam cynamon. Zima w pełni, więc rozgrzewający cynamon jest jak najbardziej w modzie.

Granola z płatków jaglanych z jabłkiem i cynamonem | lunchboxodkuchni.pl

Po upieczeniu otrzymujemy coś w rodzaju masy szarlotkowej z płatkami. Dodajemy do tego jogurt i mamy pyszne śniadanie. Okazało się, że to połączenie zasmakowało również mojemu półtora rocznemu siostrzeńcowi. Ogólnie trzeba przyznać, że nie narzeka chłopak na apetyt, ale ten zestawik pochłonął błyskawicznie.

Granola z płatków jaglanych z jabłkiem i cynamonem z jogurtem naturalnym | lunchboxodkuchni.pl


Ciastka owsiane, które są bazą wypadową do dzisiejszego twista z migdałami były zdecydowanym hitem na naszych ostatnich wyjazdach świąteczno-sylwestrowych. Idealne, żeby chwycić je w rękę i pognać w świat. Niczego sobie również jako drugie śniadanie do kawy lub popołudniowej herbaty przy kominku. I bardzo fajnie, bo są proste w przygotowaniu, wdzięczne w wyglądzie i delikatne w smaku. Dziś część płatków owsianych zastąpimy migdałami dla podkręcenia smaku.

Ciastka owsiano-migdałowe - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Mam takie dwa sprawne patenty na te ciastka. Pierwszy jest taki, że wszelkie orzechy czy migdały rozdrabniam za pomocą tłuczka do mięsa. Zamykam je w torebce i po prostu walę tłuczkiem. Gdy go jeszcze nie posiadałam, użyłam raz butelki po winie. I zadziałało. Serio. Jednak nie będę może polecać tego sposobu, bo nie chcę mieć nikogo na sumieniu. Drugi patent jest taki, że żeby ciastka były ładne, z masy formuję kulki. One się później rozpływają podczas pieczenia i tworzą śliczne okrągłe ciasteczka.

Ciastka owsiano-migdałowe przed pieczeniem | lunchboxodkuchni.pl

Dobrze, by odstępy były duże, bo masa pod wpływem temperatury potrafi się naprawdę mocno rozprzestrzeniać. Jeśli chcecie uzyskać efekt mniej płaskich ciastek, polecam włożyć miskę z masą na chwilę przed formowaniem kulek do lodówki. Ja dziś wolę takie typowe duże owsiane cookies.

Ciastka owsiano-migdałowe | lunchboxodkuchni.pl


Na lunch mamy krewetki. Duszone w sosie paprykowo-imbirowym. Lekko, łatwo i przyjemnie. Szukałam jakiegoś odbicia od ciężkich świątecznych mięs i ryb, które długo zostają w mojej kulinarnej pamięci. Lubię je oczywiście, jednak zagęszczenie tych potraw do 3 posiłków dziennie przez prawie trzy dni, powoduje, że mam ich dość na dłuższy czas. Zatem krewetki.

Krewetki w sosie paprykowo-imbirowym z ryżem - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Być może zdziwi Was fakt, że sos blenduję. Prawda jest taka, że można by zostawić tę paprykę i pomidory w spokoju i po prostu dodać do nich krewetki. Papryka bywa jednak dla mojego organizmu dość dużym wyzwaniem. Zawiera dużo wartości odżywczych, ale jest ciężkostrawna. Właśnie dlatego radzę sobie z nią w ten sposób.

Krewetki w sosie paprykowo-imbirowym z ryżem - produkty na desce | lunchboxodkuchni.pl

Dodatkowo krewetki w sosie się duszą, a nie smażą i nie wymagają do tego tłuszczu. To też powoduje, że danie jest lekkostrawne. Zdecydowanie na takie rzeczy mam teraz ochotę. Smaczne, ale nie obciążające. Żałuję tylko, że nie znalazłam w sklepie kolendry, bo pasuje tu jak ulał.

Krewetki w sosie paprykowo-imbirowym z ryżem | lunchboxodkuchni.pl

 

Wydrukuj przepis
Granola jaglana z jabłkiem i cynamonem
Płatki jaglane idealnie łączą się z jabłkiem pod każdą postacią. A upieczone z nim z dodatkiem cynamonu stapiają się w jedną szarlotkową całość.
Granola z płatków jaglanych z jabłkiem i cynamonem z jogurtem naturalnym | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 5 min
Czas oczekiwania 25 min
Porcje
Składniki
  • 2 małe jabłka jedno małe jabłko = ok. 140 g
  • 20 łyżek płatków jaglanych błyskawicznych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki miodu
Czas przygotowania 5 min
Czas oczekiwania 25 min
Porcje
Składniki
  • 2 małe jabłka jedno małe jabłko = ok. 140 g
  • 20 łyżek płatków jaglanych błyskawicznych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki miodu
Granola z płatków jaglanych z jabłkiem i cynamonem z jogurtem naturalnym | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Składniki mieszam tak długo, aż płatki nabiorą wilgoci od miodu i jabłek.
  2. Piekę w 180° C (góra i dół) przez 25 minut mieszając 3 razy w międzyczasie.
  3. Uwaga - granola po ostygnięciu nie zrobi się chrupka, jak w innych przepisach, ze względu na sporą ilość jabłek. Będzie przypominać bardziej masę szarlotkową.

Wydrukuj przepis
Ciastka owsiano-migdałowe
Smak owsianych ciastek to smak dzieciństwa. Migdały będą wisienką na torcie.
Ciastka owsiano-migdałowe | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas oczekiwania 25 min
Porcje
ciastek
Składniki
  • 1 duże jajko
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru spokojnie może być go mniej
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3/4 szklanki migdałów
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Czas przygotowania 10 min
Czas oczekiwania 25 min
Porcje
ciastek
Składniki
  • 1 duże jajko
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru spokojnie może być go mniej
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3/4 szklanki migdałów
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciastka owsiano-migdałowe | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Będą mi potrzebne dwie miski: większa i mniejsza.
  2. W większej misce mieszam ze sobą: masło pokrojone w kostkę w temperaturze pokojowej, jajko i cukier. Gdy ucieram masę mikserem, jest ona bardziej jednolita, a ciastka lepiej rosną. Zdarza mi się jednak ucierać ciasto zwykłą łyżką.
  3. Migdały zamykam w plastikowej torebce i rozgniatam tłuczkiem do mięsa. Serio.
  4. W mniejszej misce mieszam mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, płatki oraz migdały.
  5. Przekładam produkty sypkie z mniejszej miski do masy jajeczno-maślanej w większej misce i mieszam wszystko dokładnie. Jeśli używam miksera, to w tej części również.
  6. Na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia wykładam w dużych odstępach od siebie uformowane ręcznie kulki. Każda kulka to jedna kopiasta łyżka masy. Z tej ilości masy wychodzi mi ok. 25 kulek.
  7. Piekę w 180° C (góra i dół) ok. 20 - 25 minut. Ciastka po wyciągnięciu powinny być brązowe z wierzchu.

Wydrukuj przepis
Krewetki w sosie paprykowo-imbirowym z ryżem
Krewetki lubią się z imbirem. Imbir z papryką. Papryka z ryżem. Wszystko na ten temat.
Krewetki w sosie paprykowo-imbirowym z ryżem | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
Składniki
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 średni pomidor 1 średni pomidor = ok. 170 g
  • 1 papryka 1 papryka = ok. 300 g
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 225 g krewetek mrożonych 1 opakowanie krewetek z Lidla - 225 g
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki miodu
  • 180 g ryżu
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
Składniki
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 średni pomidor 1 średni pomidor = ok. 170 g
  • 1 papryka 1 papryka = ok. 300 g
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 225 g krewetek mrożonych 1 opakowanie krewetek z Lidla - 225 g
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki miodu
  • 180 g ryżu
Krewetki w sosie paprykowo-imbirowym z ryżem | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Krewetki rozmrażam w wodzie, oczyszczam ostrym nożem, ściągam ogonki, opłukuję i osuszam. Robię to zwykle w międzyczasie przygotowania sosu.
  2. Do gotowania sosu będę potrzebować w miarę wysoki rondel lub garnek.
  3. Na rozgrzany tłuszcz wrzucam posiekaną w drobną kostkę cebulę.
  4. Oprószam ją solą, pieprzem i jedną łyżeczką curry.
  5. Paprykę myję, oczyszczam z gniazd i nasion, kroję w kostkę i dodaję do garnka z cebulą.
  6. Pomidora myję i kroję na kawałki. Dodaję do papryki.
  7. Ząbek czosnku siekam i dodaję do podsmażających się warzyw.
  8. Dodaję drugą łyżeczkę curry, szczyptę soli i miód. Duszę warzywa pod przykryciem ok. 10 minut.
  9. Po tym czasie dodaję szklankę świeżo zagotowanej wody i gotuję bez przykrywki następne 10 minut.
  10. Gdy papryka jest już miękka, dodaję imbir i blenduję warzywa na gładki sos.
  11. Dodaję krewetki i gotuję wszystko razem jeszcze ok. 7 minut.
  12. W międzyczasie gotuję ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz