lunch/ przepisy

Indyk w sosie miodowo-sezamowym z ryżem i brokułami

To jeden z prostszych sosów, jakie znam. Ostrzegam, że za sprawą zawartego w nim sosu sojowego nie jest okazem przykładnie zdrowej diety. Ja jednak pozwalam sobie od czasu do czasu na takie „szaleństwa”.

Indyk w sosie miodowo-sezamowym z ryżem i brokułem | lunchboxodkuchni.pl

A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Konfiturowe wakacje i sezamowy pośpiech

Wydrukuj przepis
Indyk w sosie miodowo-sezamowym z ryżem i brokułami
Danie szybkie i lekkie. Słono-słodko, trochę sezamowo, a do tego warzywo w czystej postaci.
Indyk w sosie miodowo-sezamowym z ryżem i brokułem | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
Składniki
Danie
  • 250 g piersi z indyka
  • 500 g brokuła
  • 180 g ryżu
Sos
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1/4 filiżanki sosu sojowego
  • 1/4 filiżanki miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/4 filiżanki wody
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • sól i pieprz
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
Składniki
Danie
  • 250 g piersi z indyka
  • 500 g brokuła
  • 180 g ryżu
Sos
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1/4 filiżanki sosu sojowego
  • 1/4 filiżanki miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/4 filiżanki wody
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • sól i pieprz
Indyk w sosie miodowo-sezamowym z ryżem i brokułem | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Ryż gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Brokuła dzielę na różyczki, wrzucam do wrzącej, osolonej wody i gotuję 10 minut.
  3. Indyka kroję w kawałki i wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Gotuję 10 minut.
  4. W misce mieszam wszystkie składniki sosu. Przekładam do niej ugotowanego indyka.
  5. Na rozgrzaną patelnię wykładam indyka z sosem. Podgrzewając wszystko na małym ogniu czekam, aż sos zgęstnieje.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz