To jeden z prostszych sosów, jakie znam. Ostrzegam, że za sprawą zawartego w nim sosu sojowego nie jest okazem przykładnie zdrowej diety. Ja jednak pozwalam sobie od czasu do czasu na takie „szaleństwa”.
A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Konfiturowe wakacje i sezamowy pośpiech
Czas przygotowania | 10 min |
Czas gotowania | 20 min |
Porcje |
|
Składniki
Danie
- 250 g piersi z indyka
- 500 g brokuła
- 180 g ryżu
Sos
- 1 łyżeczka sezamu
- 1/4 filiżanki sosu sojowego
- 1/4 filiżanki miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/4 filiżanki wody
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- sól i pieprz
Składniki
Danie
Sos
|
|
Sposób przygotowania
- Ryż gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Brokuła dzielę na różyczki, wrzucam do wrzącej, osolonej wody i gotuję 10 minut.
- Indyka kroję w kawałki i wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Gotuję 10 minut.
- W misce mieszam wszystkie składniki sosu. Przekładam do niej ugotowanego indyka.
- Na rozgrzaną patelnię wykładam indyka z sosem. Podgrzewając wszystko na małym ogniu czekam, aż sos zgęstnieje.
Brak komentarzy