lunchbox zimowy

Jarmużowe eksperymenty

Lunchbox - kanapka z chleba orkiszowego z indykiem i roszponką, ryż na mleku kokosowym z ananasem oraz zupa z jarmużem, cukinią i fasolą | lunchboxodkuchni.pl

W dzisiejszym lunchboxie: kanapka z chleba orkiszowego z szynką podwędzaną i roszponką, pudding ryżowy na mleku kokosowym z ananasem oraz zupa z jarmużem, cukinią i białą fasolą na mięsie z indyka.


Cześć! W tym tygodniu porwałam się na nowość dla mnie, a mianowicie jarmuż. Oglądałam różne przepisy od dawna, ale dotychczas podchodziłam do tego jarmużu jak do jeża. W końcu jednak nadszedł ten dzień. Na pierwszy ogień wybrałam zupę, żeby mieć pewność, że liście zmiękną odpowiednio. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie nie ma nic gorszego niż twarda zielenina łaskocząca podniebienie. Wydaje mi się, że w tej zupie mamy złoty środek między surowizną a rozgotowaniem.

W dzisiejszym menu:

  1. Kanapka z chleba orkiszowego z indykiem i roszponką
  2. Pudding ryżowy na mleku kokosowym z ananasem
  3. Zupa z jarmużem, cukinią i białą fasolą na mięsie z indyka

Kanapka z chleba orkiszowego z indykiem i roszponką

Nie jest to może zbyt odkrywcze śniadanie. Lubię jednak nawet do najprostszego dania dodać jakiś sznyt w wyglądzie. Zwykła kanapka? Ok, ale niech będzie w niej chociaż odrobina fantazji za sprawą roszponki.

Kanapka z chleba orkiszowego z polędwicą z indyka i roszponką - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Ona sama w sobie jest taka finezyjna z tymi swoimi niepoukładanymi liśćmi. Dodatkowo zielony kolor zawsze poprawia humor i sprawia, że nabieramy mocy.

Kanapka z chleba orkiszowego z polędwicą z indyka i roszponką - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Muszę przyznać, że zawsze, gdy robię jedzenie dla nas dwojga, trochę bardziej chce mi się postarać. Zrobić coś ładniej, smaczniej i z większą uwagą. Głupie to jest jednak. No bo dlaczego rozpieszczać innych, a siebie samej nie? Dla siebie też czasem warto zrobić ładnie!

Kanapka z chleba orkiszowego z polędwicą z indyka i roszponką | lunchboxodkuchni.pl


Pudding ryżowy na mleku kokosowym z ananasem

Pisząc mleko kokosowe mam na myśli napój kokosowy w kartonie, przypominający mleko. Nie chcę w tym puddingu intensywnego kokosowego smaku, który uzyskalibyśmy mleczkiem kokosowym z puszki. Chodzi mi bardziej o lekki posmak i brak nabiału zwierzęcego.

Ryż na mleku kokosowym z ananasem - produkty | lunchbodokuchni.pl

Świeży ananas cały czas jest dla mnie jeszcze odkryciem, jeśli chodzi o dostępność. Jeszcze kilka lat temu wydawało się to nieosiągalne.

Ryż na mleku kokosowym z ananasem - produkty | lunchbodokuchni.pl

Chyba dopiero, gdy spróbowałam świeżego ananasa, zrozumiałam, skąd jego angielska nazwa. Nie otumaniony tym zacukrzonym sokiem z puszki faktycznie smakuje podobnie do jabłka. Do puddingu dodaję go w świeżej postaci, żeby zachować ten oryginalny smak.

Ryż na mleku kokosowym z ananasem | lunchbodokuchni.pl


Zupa z jarmużem, cukinią i białą fasolą na mięsie z indyka

Tak jak pisałam na początku dzisiejszego wpisu, jarmużu się bałam. Widziałam wiele przepisów na chipsy i głębokie smażenie. Być może to mnie odstraszyło. Dodatkowo już po liściach widać, że nie poddadzą się tak szybko i będą „gryźć w gardło”.

Zupa z jarmużem, cukinią i białą fasolą - produkty| lunchboxodkuchni.pl

Zupa z jarmużem, cukinią i białą fasolą - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Ostatecznie nie było tak strasznie. Powiedziałabym nawet, że przypadło mi to warzywko do gustu. Faktycznie jest dość specyficzne w smaku i odporne na ciepło. Forma zupy idealnie rozmiękczyła liście, ale ich nie rozmazała na papkę.

Zupa z jarmużem, cukinią i białą fasolą - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Sam smak zupy jest dość wytrawny. Gdyby mieć więcej czasu i zrobić ją na rosole, zapewne byłaby bardziej esencjonalna. Mnie w każdym razie smakowała bardzo w tej formie. Lubię od czasu do czasu taki klarowny warzywny smak. Indyk jest bardzo chudym mięsem, więc nie dodaje zupie tłustego ciężaru. Fasola dobrze wypełnia przestrzeń. Eksperyment uważam za udany. Teraz Wasza kolej!

Wydrukuj przepis
Kanapka z chleba orkiszowego z indykiem i roszponką
Nawet prosta kanapka może być trochę nadzwyczajna. Nie zapomnij o czymś zielonym, na przykład o roszponce!
Kanapka z chleba orkiszowego z polędwicą z indyka i roszponką | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 7 min
Porcje
Składniki
  • 4 kromki chleba orkiszowego ze słonecznikiem
  • 6 plastrów wędliny z indyka
  • 2 garście roszponki
  • 60 cm sznurka pakowego
  • papier do pieczenia
Czas przygotowania 7 min
Porcje
Składniki
  • 4 kromki chleba orkiszowego ze słonecznikiem
  • 6 plastrów wędliny z indyka
  • 2 garście roszponki
  • 60 cm sznurka pakowego
  • papier do pieczenia
Kanapka z chleba orkiszowego z polędwicą z indyka i roszponką | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Kanapki składam tak, jak mi wygodnie.
  2. Z papieru do pieczenia wycinam dwa paski o szerokości minimalnie mniejszej niż kromka chleba i długości okalającej 1,5 raza zamkniętą kanapkę.
  3. Zawiązuję sznurek na kokardkę.
Wydrukuj przepis
Pudding ryżowy na mleku kokosowym z ananasem
Kto by pomyślał jeszcze kilka lat temu, że będziemy mogli jeść świeżego ananasa uśmiechającego się do nas swoją rozczochraną czupryną. W alternatywie zawsze zostaje puszka. Jednak póki mamy wybór, korzystajmy!
Ryż na mleku kokosowym z ananasem | lunchbodokuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
Składniki
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 2 szklanki napoju kokosowego w kartonie
  • 1/2 ananasa 1/2 ananasa = ok. 300 g
  • 1 łyżka miodu
  • 1 cytryna a właściwie starta z niej skórka
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
Składniki
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 2 szklanki napoju kokosowego w kartonie
  • 1/2 ananasa 1/2 ananasa = ok. 300 g
  • 1 łyżka miodu
  • 1 cytryna a właściwie starta z niej skórka
Ryż na mleku kokosowym z ananasem | lunchbodokuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Napój kokosowy zagotowuję i dodaję do niego ryż.
  2. Cytrynę oblewam wrzątkiem i dokładnie wycieram. Dopiero wtedy na tarce o małych oczkach ścieram skórkę.
  3. Startą skórkę i miód dodaję do gotującego się na średniej mocy ryżu, który od czasu do czasu mieszam. W razie gdyby płyn za szybko odparował (a ryż był jeszcze twardy), dodaję wrzącej wody lub zagotowanego napoju kokosowego.
  4. Ananasa obieram i kroję w kostkę. Dodaję po ściągnięciu ryżu z kuchenki.
Wydrukuj przepis
Zupa z jarmużem, cukinią i białą fasolą na mięsie z indyka
Dużo zieleniny, zatem i dużo witamin. Zupa dla wielbicieli jarmużu. Mięsożercy lekkostrawni też powinni się w niej odnaleźć.
Zupa z jarmużem, cukinią i białą fasolą | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
Składniki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 zielonej cukinii
  • 3 liście jarmużu
  • 1 puszka białej fasoli 1 puszka = ok. 400 g
  • 1 polędwica z indyka 1 polędwica = ok. 300 g
  • 1 łyżka siekanej świeżej pietruszki
  • 1 łyżeczka oregano
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
Składniki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 zielonej cukinii
  • 3 liście jarmużu
  • 1 puszka białej fasoli 1 puszka = ok. 400 g
  • 1 polędwica z indyka 1 polędwica = ok. 300 g
  • 1 łyżka siekanej świeżej pietruszki
  • 1 łyżeczka oregano
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
Zupa z jarmużem, cukinią i białą fasolą | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Będę potrzebować wysoki rondel lub garnek z szerokim dnem.
  2. W garnku rozgrzewam oliwę.
  3. Cebulę drobno siekam i wkładam na rozgrzaną oliwę, oprószam solą.
  4. Mięso z indyka kroję w kostkę, wkładam na rozgrzaną oliwę z cebulą, oprószam solą i pieprzem i podsmażam z każdej strony ok. 7 minut.
  5. Gdy mięso jest ścięte, zalewam je 1 litrem wrzącej wody i gotuję dalej ok. 5 minut. W tym czasie dodaję kolejne warzywa.
  6. Czosnek obieram, kroję w plastry i dodaję do zupy.
  7. Seler naciowy myję, osuszam, kroję w plastry i dodaję do garnka z zupą.
  8. Cukinię myję, osuszam, kroję w drobną kostkę i dodaję do garnka z zupą.
  9. Fasolę odcedzam od płynu i dodaję do zupy.
  10. Jarmuż myję, osuszam i odcinam połówki liści wzdłuż łodygi. Liście kroję na mniejsze kawałki. Dodaję do zupy.
  11. Na końcu dodaję odrobinę soku z cytryny, posiekaną pietruszkę, oregano i sól i pieprz do smaku.
  12. Wszystko razem gotuję maksymalnie 10 minut.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz