W dzisiejszym lunchboxie: jaglanka z migdałami i cynamonem na mleku migdałowym, placuszki jaglane z jogurtem naturalnym i bananem oraz zupa jarmużowa z jajkiem gotowana na pulpetach mięsnych.
Cześć! Nie uwierzycie! Ja nadal mam ten jarmuż, którego całą siatę kupiłam w zeszłym tygodniu. Mówiłam, że nie lubię marnować jedzenia. Nie omieszkałam więc sprawdzić, jak się będzie miał jako dodatek do mojej „pulpetowej”. Bardzo często robię w ten sposób zupy. Jako baza służy mi bulion, ziemniak i marchewka. Charakteru zaś dodaje jakieś mocne w smaku warzywo. Nie mam zamrożonego bulionu, czasu na gotowanie rosołu również brak, ale jednak ochota na mięso jest. Postanowiłam więc upiec dwie pieczenie na jednym ogniu i ugotować zupę na mięsnych pulpecikach.
W dzisiejszym menu:
- Jaglanka z migdałami i cynamonem na mleku migdałowym
- Placuszki jaglane z jogurtem naturalnym i bananem
- Zupa jarmużowa z jajkiem gotowana na pulpetach mięsnych
Jaglanka z migdałami i cynamonem na mleku migdałowym
Staram się nie nadużywać mleka. Nie mam żadnej nietolerancji, ale jem dużo nabiału w innej formie. Dodatkowo do wszelkich płatków lubię używać owoców, co mi się trochę kłóci z mlekiem. Tym razem jednak mam ochotę na kremowy smak, więc mleko nada się idealnie. Weźmiemy jednak migdałowe.
Zimne dni mają to do siebie, że jest mi w nie zimno już w 5 minut po wstaniu z łóżka. Wtedy lubię zjeść coś rozgrzewającego rano. Cynamon sprawdza się w takich sytuacjach idealnie.
Placuszki jaglane z jogurtem naturalnym i bananem
Ostatnio robiłam podobne placuszki z płatkami owsianymi. Wyszły całkiem nieźle. Postanowiłam więc przetestować je w wersji z płatkami jaglanymi.
Muszę przyznać, że jaglane wyszły trochę bardziej suche niż owsiane. Sądzę, że można byłoby do nich dodać również odrobinę cynamonu lub innej przyprawy, która nada im trochę więcej smaku. Póki co zgrały się dobrze z jogurtem naturalnym i dojrzałym słodkim bananem.
Zupa jarmużowa z jajkiem gotowana na pulpetach mięsnych
Przypadek? Tak jak pisałam, kupiłam go duuużo. Coś z nim więc trzeba zrobić. Z każdym daniem jednak coraz bardziej mi się podoba to zabawne warzywko. Dziś znów jako dodatek do zupy.
Poprzednia zupa z jarmużem była bardziej czymś w rodzaju zbieraniny zielonych warzyw. Dzisiejsza propozycja to delikatny bulion mięsno-warzywny z jarmużem.
Mięso da nam smak, ale nie naprodukuje szumowin tak, jak porcja rosołowa. Dodatkowo pulpeciki będą częścią zupy, więc nie dość, że będzie smaczna, to jeszcze treściwa. Jajko nie jest w tym zestawie koniecznie, ale taka klarowna zupa z unoszącą się zieleniną przyniosła mi na myśl szczawiową i to jajko tak naturalnie się w nią wkomponowało, że z tym nie walczyłam. Wyszło bardzo przyjemnie.
Czas przygotowania | 3 min |
Czas gotowania | 5 min |
Porcje |
|
- 10 łyżek płatków jaglanych błyskawicznych
- 2 łyżki migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki mleka migdałowego
Składniki
|
|
- Do płatków dodaję cynamon i mleko i zagotowuję. Gotuję maksymalnie 5 minut na małej mocy często mieszając.
- Chwilę przed zjedzeniem dodaję posiekane migdały.
Czas przygotowania | 5 min |
Czas gotowania | 6 min |
Porcje |
placuszków
|
- 1/2 kubka płatków jaglanych błyskawicznych
- 1/2 banana
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 banany
Składniki
Ciasto na placuszki
Do podania
|
|
- Banana, jajko, jogurt, płatki, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy blenduję do uzyskania jednolitej masy.
- Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) wykładam masę łyżką do zupy. Jedna łyżka = jeden placuszek.
- Na średniej mocy smażę każdego placuszka 2 minuty z jednej strony i 1 minutę z drugiej.
- Placuszki nie są słodkie i same w sobie są troszkę suche. Przed zjedzeniem dodaję do nich jogurt naturalny i banana pokrojonego w plastry.
Czas przygotowania | 20 min |
Czas gotowania | 25 min |
Porcje |
porcje
|
- 100 g mielonego mięsa z indyka
- 100 g mielonego mięsa wołowego
- 1/2 natki pietruszki
- 1 jajko
- 1 łyżka kaszy manny
- sól i pieprz
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 2 liście świeżego jarmużu
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 l wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz
Składniki
Pulpeciki
Zupa jarmużowa
|
|
- Oba mięsa mielone, jajko, posiekaną natkę, szczyptę soli i pieprzu oraz kaszę mannę wyrabiam na jednolitą masę.
- Przygotowuję talerz wyłożony papierem do pieczenia oraz miskę z zimną wodą.
- Maczając raz po raz ręce w misce z zimną wodą formuję pulpeciki i układam je na talerzu z papierem do pieczenia.
- Biorę garnek z szerokim dnem i rozgrzewam.
- W rozgrzanym garnku obsmażam pulpeciki z każdej strony przez ok. 5 minut zagotowując w tym czasie 1 l wody w czajniku.
- Ziemniaki obieram, myję, osuszam i kroję w kostkę.
- Marchew obieram, myję, osuszam i kroję w kostkę.
- Zalewam pulpety wrzątkiem, dodaję ziemniaki, marchew, po 1 łyżeczce soli i cukru oraz szczyptę mielonego pieprzu i gotuję wszystko pod przykryciem przez ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
- Jarmuż obcinam nożyczkami wzdłuż łodygi, myję, osuszam i kroję na małe kawałki. Dodaję do gotującej się zupy i gotuję jeszcze ok. 3 minut.
- W razie potrzeby dodaję jeszcze soli i pieprzu do smaku.
Brak komentarzy