lunch/ przepisy

Muffiny z kalafiora i gorgonzoli

Kto powiedział, że muffiny mają być słodkie! Dzisiaj w wersji wytrawnej. Delikatny w smaku kalafior podbity intensywną gorgonzolą. Jest to jedno z takich dań, które dobrze smakują podgrzane, ale nic im nie brakuje również wtedy, gdy je pożeram na zimno prosto z lunchboxa.

A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Kalafior pod przykrywką i deserowa kasza manna

Muffiny kalafiorowe | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Muffiny z kalafiora i gorgonzoli
Delikatny w smaku kalafior i intensywna gorgonzola w formie tzw bites, czyli czegoś co możesz pochłonąć jednym kęsem.
Muffiny kalafiorowe | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 20 min
Czas oczekiwania 30 min
Porcje
muffinek
Składniki
  • 250 g kalafiora ok. 250 g = 1/2 kalafiora
  • 100 g sera gorgonzola
  • 8 cm pora ok. 8 cm = 1/2 pora
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 mały jogurt opcjonalnie
  • posiekany koperek opcjonalnie
Czas przygotowania 20 min
Czas oczekiwania 30 min
Porcje
muffinek
Składniki
  • 250 g kalafiora ok. 250 g = 1/2 kalafiora
  • 100 g sera gorgonzola
  • 8 cm pora ok. 8 cm = 1/2 pora
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 mały jogurt opcjonalnie
  • posiekany koperek opcjonalnie
Muffiny kalafiorowe | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzewam piekarnik do 190° C na programie termoobieg plus grzałka góra i dół.
  2. Kalafiora obieram z liści, kroję na mniejsze kawałki i opłukuję.
  3. Blenduję go razem ze śmietaną.
  4. Dodaję roztrzepane wcześniej jajka i mąkę i blenduję jeszcze przez chwilę.
  5. Do przygotowanej masy dodaję ser gorgonzola skubiąc go kawałek po kawałku.
  6. Pora opłukuję, kroję w małą kosteczkę, dodaję do masy i mieszam.
  7. Przekładam masę do formy do muffinek i piekę ok. 30 minut.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz