Samo pieczenie tych batoników przypomina raczej pieczenie keksa. Później dzielimy go wedle swojego uznania i humoru i wychodzą nam śliczne batoniki.
A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Out of the box, czyli owocowa kanapka
Czas przygotowania | 10 min |
Czas oczekiwania | 20 min |
Porcje |
batoników
|
Składniki
- 2 banany
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki mieszanki orzechów i migdałów
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 1 łyżka sezamu
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 1 łyżka soku z cytryny
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- Rozgrzewam piekarnik do 190° C na programie termoobieg plus grzałka góra i dół.
- Banany obieram ze skórki, kroję na kawałki i wkładam do dużej miski. Dodaję sok z cytryny. Rozgniatam widelcem do uzyskania papki.
- W drugiej misce mieszam ze sobą suche składniki: płatki owsiane, orzechy, migdały, sezam, słonecznik i żurawinę.
- Suche składniki przekładam do rozdrobnionego banana i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
- Masę przekładam do formy "keksówki" i uklepuję łyżką.
- Piekę ok. 20 minut.
- Po przestygnięciu upieczonego "ciasta" dzielę go na równe batoniki.
1 Komentarz
Natalia
2017-08-09 at 15:48Zrobione, wyszły pyszne. Przepis do powtórzenia 🙂