lunchbox wiosenny

A może by tak nad morze, czyli zawijane krewetki

lunchbox - tosty z masłem orzechowym, bananem i borówką, smoothie banan z pomarańczą oraz wrap z krewetkami | lunchboxodkuchni.pl

Cześć! W dzisiejszym lunchboxie: Tosty z masłem orzechowym, bananem i borówką amerykańską, Smoothie banan z pomarańczą oraz Wrap z krewetkami, warzywami i fetą


Pomału zastanawiamy się, gdzie jechać na urlop. Zwykle robimy to na mniejszym lub większym spontanie. Rzadko mamy plan podróży ustalony z półrocznym wyprzedzeniem. Tak jest i w tym roku. Były jakieś mrzonki o dłuższym tripie po innym kontynencie, ale nasze zmęczone ciała i umysły podpowiadają w ostatnim czasie: plaża, leżak, książka, sen, zero bodźców, po prostu my. Taki odpoczynek kojarzy mi się od razu z morzem. Nieważne którym. Moja geograficzna ignorancja nie przebiera. Ważne, by było ciepło. By słychać było fale. By pachniało owocami morza.

Tymczasem na naszej rodzimej ziemi, skwar może i jest, fal nie uświadczysz, a owoce morza, jak sobie zrobisz, to zapachną. No to robię!

W dzisiejszym menu:

Tosty z masłem orzechowym, bananem i borówką amerykańską

Smoothie banan z pomarańczą

Wrap z krewetkami, warzywami i fetą


Tosty z masłem orzechowym, bananem i borówką amerykańską

Przyznam szczerze, że póki nie zaczęłam śledzić instagramowych kont zza oceanu, nie pamiętałam, że istnieje coś takiego jak masło orzechowe. Faktem jest również, że nie umiem zjeść go w większej ilości. Muszę jednak przyznać, że od czasu do czasu nachodzi mnie na nie ochota, tak jak dziś.

tosty z masłem orzechowym, bananem i borówką | lunchboxodkuchni.pl

Ciekawe jest to, że pamiętam swój pierwszy zachwyt tą nowością przyniesioną przez kapitalizm. I pamiętam bardzo mocno, że tego smaku nie można było łączyć absolutnie z niczym. Tak był idealny sam w sobie. Teraz wydaje mi się to zabawne, bo smak masła orzechowego jest dla mnie świetnym tłem, dla innych, najczęściej słodkich składników. Dziś padło na banany i borówki.

tosty z masłem orzechowym, bananem i borówką | lunchboxodkuchni.pl


Smoothie banan z pomarańczą

Teraz będzie rzecz bardzo prosta. Dwa ogólnie dostępne składniki, a tyle radości. Czasami naprawdę niewiele trzeba, żeby zrobić sobie do pracy pyszne drugie śniadanie.

smoothie banan z pomarańczą | lunchboxodkuchni.pl

W Polsce pomarańcze kojarzymy raczej z sezonem zimowym. Gdy na nasze czerwono-purporowo-fioletowe bogactwo przychodzi kres, zaczynamy objadać się importowaną egzotyką. Wtedy na potęgę chłoniemy pomarańcze i mandarynki. I robimy to do pojawienia się pierwszej truskawki, za którą tak bardzo tęskniliśmy. I później jemy tylko truskawki, a później tylko maliny, a później tylko poziomki i porzeczki, a na końcu śliwki. A ja mówię – przerwa. Niech więc wróci do łask na chwilę jeszcze ta pomarańcza. Jako przerywnik do truskawek i rabarbarów, którymi już trochę zdołaliśmy się nacieszyć. Żeby nudy nie było.

smoothie banan z pomarańczą | lunchboxodkuchni.pl

Prawda jest taka, że z bananem, wszystko dobrze się łączy i gra. Jednak ja lubię te połączenia, które nie zamulają. I tutaj mamy wręcz idealną mieszankę. Kremowy banan i kwaśnawa orzeźwiająca pomarańcza. Świat lubi równowagę.

smoothie banan z pomarańczą | lunchboxodkuchni.pl


Wrap z krewetkami, warzywami i fetą

Naprawdę nie ma dla mnie lepszego skojarzenia z letnim relaksem niż szum fal i zapach owoców morza. Ten szum, to może nie tylko fale, ale również to wino wypijane przy okazji każdego lunchu i kolacji. Tak czy siak urlop coraz bliżej i czas się wprowadzać w pozytywny nastrój. Co prawda rozmrażane krewetki to istna „bieda wersja” wspomnianego zapachu, choćby hiszpańskiej paelli, jednak jak się nie ma, co się lubi, to… nie ma co marudzić!

wrap z krewetkami | lunchboxodkuchni.pl

To jedno z tych lunchboxowych dań, które można złożyć zarówno w domu jak i w pracy. Wszystko zależy od tego, jakie możliwości mamy na miejscu. Ja preferuję mieć już wszystko gotowe, a jedynie sos dodać na chwilę przed zjedzeniem. Zdarzało mi się jednak zabierać to danie w częściach i składać je w biurowej kuchni. To również dobry sposób na spotkanie ze znajomymi na zasadzie „zrób to sam”. Można wyłożyć do miseczek wszystkie składniki, a gościom zaproponować złożenie takiej kombinacji, na jaką mają ochotę. Smacznego!

wrap z krewetkami | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Tosty z masłem orzechowym, bananem i borówką amerykańską
Słone masło orzechowe, słodki banan, orzeźwiająca borówka i chrupiący tost. Poranki nie muszą być nudne!
tosty z masłem orzechowym, bananem i borówką | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 4 kromki chleba tostowego
  • masło orzechowe
  • 1 banan
  • garść borówki amerykańskiej
Czas przygotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 4 kromki chleba tostowego
  • masło orzechowe
  • 1 banan
  • garść borówki amerykańskiej
tosty z masłem orzechowym, bananem i borówką | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Chleb opiekam w tosterze.
  2. Tosty smaruję masłem orzechowym.
  3. Na tak posmarowanego tosta nakładam pokrojonego w plastry banana i borówki.
Wydrukuj przepis
Smoothie banan z pomarańczą
Kremowy i słodki banan wraz z soczystą i orzeźwiającą pomarańczą, a wszystko w jednym zdrowym smoothie.
smoothie banan z pomarańczą | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 2 banany
  • 2 pomarańcze
  • tyle wody, żeby dopełnić objętość do 0,5 l na 1 porcję
Czas przygotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 2 banany
  • 2 pomarańcze
  • tyle wody, żeby dopełnić objętość do 0,5 l na 1 porcję
smoothie banan z pomarańczą | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Banana obieram ze skórki i kroję na kawałki.
  2. Pomarańczę obieram z grubej skóry. Następnie obieram nożem dookoła z cienkiej białej skórki. Następnie wkrawam się nożem do połowy średnicy wzdłuż przeźroczystych błonek, wycinając w ten sposób po kolei półksiężyce.
  3. Pokrojone owoce blenduję ze sobą.
  4. Uzupełniam smoothie wodą i mieszam.
Wydrukuj przepis
Wrap z krewetkami, warzywami i fetą
Szybkie danie, ale wypełnione mocą warzyw i lekkimi krewetkami. Do tego słona feta i słodki musztardowy sos. Idealne połączenia smaków.
wrap z krewetkami | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 7 min
Porcje
Składniki
  • 4 placki tortilli
  • 225 g krewetek mrożonych
  • 1 awokado
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 sera feta
  • 4 garście rukoli
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 7 min
Porcje
Składniki
  • 4 placki tortilli
  • 225 g krewetek mrożonych
  • 1 awokado
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 sera feta
  • 4 garście rukoli
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku
wrap z krewetkami | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Krewetki rozmrażam i osuszam.
  2. Podsmażam ok. 7 minut na 1 łyżce rozgrzanej oliwy z oliwek oprószając przyprawami: sól i pieprz, curry, kurkuma, chilli w proszku.
  3. Awokado i paprykę myję, usuwam pestki i kroję na małe kawałki.
  4. Rukolę myję, osuszam i siekam.
  5. Ser feta kroję w kostkę.
  6. Tortillę układam na talerzu, układam na niej warzywa, ser oraz krewetki. Następnie zawijam dolną krawędź, później lewą, a na końcu prawą. Powstały w ten sposób rulonik owijam w jego dolnej części folią aluminiową lub papierem do pieczenia, w taki sposób, by nic nie wysypywało się od dołu.
  7. Musztardę, pozostałą oliwę, miód, szczyptę soli i pieprzu mieszam ze sobą. Dodaję do tortilli na chwilę przed zjedzeniem.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz