Dzisiejszy LunchBox: bułka wieloziarnista z szynką i ogórkiem gruntowym, pudding kokosowy z nasionami chia i borówką amerykańską oraz quiche z kurkami i serem gorgonzola
Cześć! Dzisiaj quiche. Uwielbiam. Prosto acz efektownie. I żadnej siary nie ma, że kupujemy gotowe ciasto. Francuzi też kupują – widziałam na własne oczy. No to co, do dzieła!
Menu na dziś:
- Bułka wieloziarnista z szynką i ogóreczkiem gruntowym [przepis]
- Pudding kokosowy z nasionami chia i borówką amerykańską [przepis]
- Quiche z kurkami i serem gorgonzola [przepis]
Zatęskniłam za zwykłą szkolną bułą to po pierwsze. A po drugie jedzmy ogóreczki gruntowe, tak szybko odchodzą… W chwilach desperacji i przepotężnego niewyspania potrafię sobie taką bułę dzień wcześniej już przygotować i wsadzić do lodówki, co by czekała na mnie grzecznie z samego rana. Jeśli nie ma takiej potrzeby, to wiadomo, że rano na świeżo będzie lepiej. Połączenie składników niezbyt może efektowne jak na dzisiejsze czasy, ale jeśli składniki dobrej jakości, to kto mi powie, że jest coś lepszego niż chrupiąca buła z dobrą szyną i pachnącym ogórkiem, no kto?

Na drugie śniadanie nadrabiamy jednak poranne braki w foodfashion. Kokosowy pudding z nasionami chia. Nasionka te robią niesamowitą furorę ostatnio, ale muszę przyznać, że cyniczny uśmieszek zszedł mi z twarzy po ich pierwszym użyciu. Fenomenalnie żelują różne płynne rzeczy, a nie dodają żadnego ohydnego smaku. Najważniejsze, że są banalnie proste w użyciu. Po prostu się je dodaje i zostawia, żeby zrobiły robotę.

Uwielbiam ten pudding za trzy rzeczy: jest banalnie prosty, szybki i niesamowicie efektowny.

Quiche. Wiem, że wygląda trudno. I że odpalenie piekarnika czasem trochę boli mentalnie. Uwierzcie mi jednak, że to tylko 20 minut bólu, cała reszta to czekanie. Po drugie dla tego smaku naprawdę warto. W te pół godzinki, kiedy quiche siedzi w piekarniku ogarniam pudding i sprzątanie.

Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto i masa siadają. Nie przejmujcie się tym, różnica temperatur powoduje, że tak musi być. Nie wpływa to na smak naszej super quiche.

Quiche pakuję zwykle w folię aluminiową lub do lunchboxa. W pracy zwykle podgrzewam ją w mikrofali i jem na ciepło. Zdarza się jednak, że nie mam na to czasu, wtedy jem ją na zimno. W obu wersjach jest pyszna.

| Porcje |
|
- 1 bułka wieloziarnista
- 3 plastry wędliny
- 1 liść sałaty rzymskiej
- 1 ogórek gruntowy
Składniki
|
|
| Czas przygotowania | 5 min |
| Porcje |
porcje
|
- 400 ml mleka kokosowego 400 ml = 1 puszka
- 100 ml zwykłego mleka lub wody
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki nasion chia
- borówki amerykańskie tyle, ile masz ochoty
Składniki
|
|
- W misce mieszam mleko kokosowe, zwykłe mleko i miód
- Do mleka dodaję nasiona chia i dokładnie mieszam
- Odstawiam do lodówki na godzinę
- Masę przekładam do pojemników, a na wierzch wykładam borówki amerykańskie
| Czas przygotowania | 20 min |
| Czas oczekiwania | 35 min |
| Porcje |
porcje
|
- 275 g ciasta francuskiego 275 g = ciasto francuskie z Lidla
- 100 g świeżych kurek
- 100 g sera gorgonzola
- 200 ml śmietany 18%
- 1 jajko
- pomidorki koktajlowe do dekoracji
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
Składniki
|
|
- Nastawiam piekarnik na 200°C i termoobieg
- Kurki oczyszczam pod bieżącą wodą i oszuszam
- Na rozgrzanym maśle przesmażam kurki doprawiając solą i pieprzem i pilnując, by się nie zrumieniły
- Wykładam formę pergaminem i ciastem. Jeśli ciasto jest prostokątne, to brakujące boczki na szerokość wylepiam z nadmiaru ciasta na długość
- Ciasto nakłuwam widelcem
- Na ciasto wykładam przesmażone kurki i kruszę ser
- W misce mieszam śmietanę z jajkiem i doprawiam solą i pieprzem
- Śmietanowo-jajeczną masę wylewam na kurki i ser
- Na wierzchu układam kilka pomidorków koktajlowych




Brak komentarzy