Dzisiejszy lunchbox: płatki ryżowe z gruszką i imbirem, mini serniczki z musem z mango oraz roladki z indyka z pieczarkami na parze z kaszą pęczak
Cześć! Bardzo dawno nie gotowałam kaszy. Letnie upały nie sprzyjały ciężkim ziarnom. Jeśli w ogóle, to w postaci płatków na śniadanie. A i wtedy koniecznie z jakimiś lekkimi owocami. Dotarliśmy już jednak szczęśliwie do listopada i sycące dania będą teraz w cenie.
Menu na dziś:
- Płatki ryżowe z gruszką i imbirem [przepis]
- Mini serniczki z musem z mango [przepis]
- Roladki z indyka z pieczarkami na parze i kasza pęczak [przepis]
A jeśli masz ochotę poznać mój master plan na wykorzystanie dzisiejszych składników, zajrzyj tutaj Pomysły na dni bez pomysłu, czyli pieczarki w cenie
Płatki ryżowe odkryłam jakiś czas temu i muszę przyznać, że dla mnie są idealnym nośnikiem smaku. Same w sobie nie smakują niczym. No może po prostu ryżem. Podobnie jest z ich wyglądem. Są bielusieńkie, więc ma się wrażenie super świeżości i lekkości dania.
Idealnie nadają się więc do przyjęcia rozgrzewającej mieszanki – imbir, cytryna i miód. Dziś dodam do tej mikstury gruszkę, żeby dopełnić smak, ale nie zepsuć koloru.
W trakcie drugiego śniadania pozostaniemy przy jasnych i orzeźwiających barwach. Myślę, że mango doda nam brakującej słonecznej energii.
Dziś używam tego przepisu na drugie śniadanie, ale musicie wiedzieć, że jest to również świetny sposób na nienarobienie się podczas letnich imprez. Bez pieczenia, bajzlu w kuchni i stresu, że coś nie wyjdzie. Polecam!
I jak zawsze najważniejszy punkt programu, czyli lunch. Dziś w zasadzie bliski staropolskiej wersji obiadowej. Z tą tylko różnicą, że będziemy gotować na parze zamiast dusić i użyjemy indyka, a nie wołowiny. Chociaż nie mam nic przeciwko ani jednemu, ani drugiemu, poza tym, że po prostu nie mam na to czasu w trakcie tygodnia. Produkty na to danie dostępne są cały rok, więc jest to super sposób na ten mroczny dzień bez pomysłów, który od czasu do czasu spada na każdego z nas.
Miałam przez jakiś czas garnek do gotowania na parze i bardzo go sobie chwaliłam. Okazało się jednak, że nawet na kuchni indukcyjnej da się spalić garnek! Tak jest, zrobiłam to! Od tego czasu używam po prostu zwykłego garnka z wodą na dnie i metalowego sitka przykrytego pokrywką od garnka. Działa? Działa! Roladki zawijam ściśle w folię spożywczą i wrzucam na sitko.
Dziś nie będzie żadnego sosiku, żeby nam wszystko nie pływało w lunchboxie. Kaszę przesmażam jednak szybciutko z dymką i dodaję do niej pietruszkę. W ten sposób trochę smutny z pozoru lunch dostanie zielonych rumieńców. I zdrowo i ładnie, czego więcej chcieć?
Czas przygotowania | 5 min |
Czas gotowania | 3 min |
Porcje |
porcja
|
- 4 łyżki płatków ryżowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1/2 gruszki
- 1/2 szklanki wody
Składniki
|
|
- Gruszkę myję, obieram ze skórki i kroję na małe kawałki
- Wszystkie składniki mieszam w rondelku i zagotowuję
- Gotuję maksymalnie 5 minut od momentu zawrzenia na małym ogniu / prądzie
Czas przygotowania | 10 min |
Porcje |
porcje
|
- 1 galaretka cytrynowa w proszku
- 200 ml wody
- 400 g serka homogenizowanego naturalnego 400 g = 1 serek z Lidla
- 1 mango
Składniki
|
|
- Rozpuszczam galaretkę we wrzątku i odstawiam do ostygnięcia pilnując jednocześnie, żeby nie zaczęła tężeć
- Blenduję mango na gładką masę i odstawiam do lodówki
- Serek przekładam do głębokiej miski
- Gdy galaretka jest wystudzona, ale nadal płynna, wlewam ją po trochę do serka cały czas mieszając
- Przelewam powstałą masę do pojemników i wkładam do lodówki
- Gdy masa serniczkowa stężeje, wykładam na nią mus z mango
Czas przygotowania | 10 min |
Czas gotowania | 30 min |
Porcje |
osoby
|
- 200 g pieczarek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 200 g sznycli z fileta z piersi indyka ze sznyclami się łatwiej pracuje, ale może być po prostu pierś z indyka
- 180 g kaszy pęczak
- 1 łyżka oliwy
- 1 szalotka
- natka pietruszki
Składniki
Roladki z pieczarkami na parze
Kasza pęczak z szalotką i natką pietruszki
|
|
- Pieczarki myję, osuszam i trę na dużych oczkach tarki
- Na rozgrzaną oliwę wrzucam pieczarki
- Doprawiam mocno solą i pieprzem
- Smażę, aż odparuje z nich woda
- Sznycle rozbijam tłuczkiem, oprószam solą i pieprzem i wykładam na nie farsz
- Zwijam w ruloniki
- Folię tnę na kwadratowe kawałki, kładę na każdy z nich jedną roladkę i zwijam jak cukierki
- Gotuję na parze ok 30 min
- Kaszę płuczę na sitku przed ugotowaniem
- Gotuję ją przez 20 min w osolonym wrządku
- Na rozgrzaną oliwę wrzucam pokrojoną w kostkę szalotkę i ją solę
- Gdy szalotka się zeszkli, dodaję do niej kaszę i podsmażam ok 3 min
- Po wyłączeniu palnika dodaję posiekaną natkę pietruszki w ilości wedle uznania i humoru i mieszam wszystko razem
Brak komentarzy