Są takie przepisy, których nigdy nie zmieniamy. Sprawdzone od pokoleń. To jeden z nich. Jeśli chcesz poznać jego historię i pooglądać więcej zdjęć, wejdź tutaj Wiekowa Baba
Wydrukuj przepis
Babka Piaskowa
Pyszna, wilgotna i idealnie słodka Babka Piaskowa. Sprawdzi się zarówno przy Wielkanocnym śniadaniu, jak i zwyczajnej niedzielnej kawie.
Czas przygotowania
15min
Czas oczekiwania
1h
Porcje
blacha
Składniki
6jajek
1kostkamargaryny
1szklankacukru
2szklankimąki
2łyżeczkiproszku do pieczenia
2łyżkioctu
2łyżkioleju rzepakowego
1torebkacukru wanilinowego
Czas przygotowania
15min
Czas oczekiwania
1h
Porcje
blacha
Składniki
6jajek
1kostkamargaryny
1szklankacukru
2szklankimąki
2łyżeczkiproszku do pieczenia
2łyżkioctu
2łyżkioleju rzepakowego
1torebkacukru wanilinowego
Sposób przygotowania
Piekarnik nastawiam na 180° C na program góra i dół (bez termoobiegu).
Oddzielam białka od żółtek.
Do białek dodaję odrobinę soli i ubijam na sztywną pianę.
Żółtka, margarynę pokrojoną w kostkę, cukier i cukier wanilinowy ucieram na gładką masę.
Do ucieranej masy dodaję stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Do stale ucieranej masy dodaję łyżka po łyżce piany z białek, olej i ocet.
Tak przygotowaną masę wlewam do prostokątnej dużej formy "keksówki" i piekę ok. 1 h bliżej dolnej grzałki piekarnika.
Brak komentarzy