od święta

Babka Piaskowa

Są takie przepisy, których nigdy nie zmieniamy. Sprawdzone od pokoleń. To jeden z nich. Jeśli chcesz poznać jego historię i pooglądać więcej zdjęć, wejdź tutaj Wiekowa Baba

Baba Wielkanocna | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Babka Piaskowa
Pyszna, wilgotna i idealnie słodka Babka Piaskowa. Sprawdzi się zarówno przy Wielkanocnym śniadaniu, jak i zwyczajnej niedzielnej kawie.
Baba Wielkanocna | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 15 min
Czas oczekiwania 1 h
Porcje
blacha
Składniki
  • 6 jajek
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 torebka cukru wanilinowego
Czas przygotowania 15 min
Czas oczekiwania 1 h
Porcje
blacha
Składniki
  • 6 jajek
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 torebka cukru wanilinowego
Baba Wielkanocna | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nastawiam na 180° C na program góra i dół (bez termoobiegu).
  2. Oddzielam białka od żółtek.
  3. Do białek dodaję odrobinę soli i ubijam na sztywną pianę.
  4. Żółtka, margarynę pokrojoną w kostkę, cukier i cukier wanilinowy ucieram na gładką masę.
  5. Do ucieranej masy dodaję stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  6. Do stale ucieranej masy dodaję łyżka po łyżce piany z białek, olej i ocet.
  7. Tak przygotowaną masę wlewam do prostokątnej dużej formy "keksówki" i piekę ok. 1 h bliżej dolnej grzałki piekarnika.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz