lunch/ przepisy

Chłodnik pomidorowy z selerem naciowym

Pomidorowa. Albo się ją kocha, albo nienawidzi. Ja jestem raczej z tych, co kochają. I w ogóle zaliczam się do tych pomidorowych. Pochłonę sosy i zupy w każdej wersji. Dziś przyszedł mi do głowy trochę szalony sposób, by była to wersja na zimno.

zupa krem z malinówek z se;erem naciowym | lunchboxodkuchni.pl

Krwawa Mary? Nie do końca, ale blisko. Latem często mam dylemat co do lunchu. Nie lubię jeść ciężko, a siedzenie nad parującą zupą doprowadza mnie szału. Z drugiej strony nie ma dla mnie nic gorszego niż zimne danie, które w zamyśle miało być podane na ciepło. Idźmy więc na kompromis. Niech będzie zimne z założenia. Chłodnik.

zupa krem z malinówek z se;erem naciowym | lunchboxodkuchni.pl

Tak właśnie, chłodnik pomidorowy. Mamy już pełne smaku lata malinówki. Wykorzystajmy to. Seler naciowy idealnie się zgrywa z pomidorami i niesamowicie soczyście chrupie między zębami. To połączenie jest naprawdę miłe.

zupa krem z malinówek z se;erem naciowym | lunchboxodkuchni.pl

Jeśli macie ochotę sprawdzić cały lunchbox, którego częścią jest ten przepis, to zapraszam tutaj Sezon ogórkowy.

Wydrukuj przepis
Chłodnik pomidorowy z selerem naciowym
Chłodnik. Mamy już pełne smaku lata malinówki. Wykorzystajmy to. Seler naciowy idealnie się zgrywa z pomidorami i niesamowicie soczyście chrupie między zębami.
zupa krem z malinówek z se;erem naciowym | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 5 min
Czas gotowania 25 min
Porcje
Składniki
  • 1 mała cebula
  • 4 pomidory malinówki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Czas przygotowania 5 min
Czas gotowania 25 min
Porcje
Składniki
  • 1 mała cebula
  • 4 pomidory malinówki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
zupa krem z malinówek z se;erem naciowym | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Cebulę siekam bardzo drobno.
  2. Pomidory myję, osuszam i kroję w kostkę.
  3. Seler naciowy myje osuszam i kroję w długie słupki lub siekam w kostkę.
  4. Cebulę podsmażam przez ok. 3 minuty na rozgrzanej oliwie.
  5. Następnie dodaję pomidory, sól, cukier, pieprz i paprykę. Mieszam.
  6. Przykrywam garnek pokrywką i gotuję wszystko razem przez ok. 20 minut na średniej mocy.
  7. Po tym czasie blenduję wszystko dokładnie.
  8. Zupę podaję na zimno w miseczce dodając do niej pokrojony w kostkę seler naciowy lub w kubeczku z pokrojonym w słupki selerem do przegryzania.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz