od święta/ przepisy

Ciasteczka bananowo-orzechowe à la donut

Te ciasteczka tylko wygląd zawdzięczają prawdziwym donutom. Z reszty charakterystycznych rzeczy niewiele pozostało. Nie zawierają drożdży, ani pszennej mąki, ani super słodkiego lukru. Są za to turbo orzechowe i pysznie pachną mąką kokosową.

Donut | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Ciasteczka bananowo-orzechowe à la donut
Mocno orzechowy smak i ciasto składające się głównie z banana i kokosa. Do tego pyszny twarożkowy lukier i prawdziwa czekolada.
Donut | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas oczekiwania 15 min
Porcje
szt.
Składniki
Donuty
  • 2/3 kubka oleju kokosowego
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 2 duże banany
  • 1 kubek masła orzechowego
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 6 łyżek mąki kokosowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
Polewa czekoladowa
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 kubka mleka
  • 1 łyżka cukru pudru
Lukier twarożkowy
  • 1 serek typu philadelphia 1 szt. = 125 g serka
  • 1/2 kubka cukru pudru
Czas przygotowania 10 min
Czas oczekiwania 15 min
Porcje
szt.
Składniki
Donuty
  • 2/3 kubka oleju kokosowego
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 2 duże banany
  • 1 kubek masła orzechowego
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 6 łyżek mąki kokosowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
Polewa czekoladowa
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 kubka mleka
  • 1 łyżka cukru pudru
Lukier twarożkowy
  • 1 serek typu philadelphia 1 szt. = 125 g serka
  • 1/2 kubka cukru pudru
Donut | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
Donuty
  1. Olej kokosowy, syrop klonowy, obrane i pocięte w plastry banany oraz masło orzechowe miksuję.
  2. Cukier wanilinowy, mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszam z małej miseczce. Następnie dodaję do masy i miksuję wszystko razem.
  3. Piekarnik rozgrzewam do 185° C na programie góra i dół.
  4. Będę potrzebować formę do muffinek oraz wypełnienie środków donutów z folii aluminiowej.
  5. Z folii aluminiowej robię ruloniki o średnicy ok. 1 cm i wysokości ok. 4 cm.
  6. Każdy z ruloników stawiam na środku zagłębienia do muffinki.
  7. Jedną ręką dociskam rulonik do dna foremki, drugą wylewam masę dookoła rulonika.
  8. Piekę ok. 15 - 20 minut. Ciastka po wyciągnięciu z piekarnika będą bardzo miękkie. Trzeba dać im ostygnąć i dopiero wtedy wyciągnąć z foremki.
Polewa czekoladowa
  1. Czekoladę, mleko i cukier puder rozpuszczam w małym rondelku na bardzo niskiej mocy kuchenki cały czas mieszając. Gdy ostygnie polewam nią donuty.
Lukier twarożkowy
  1. Cukier puder mieszam bardzo dokładnie z twarożkiem. Jeśli masa wydaje się za gęsta, dodaję po łyżce mleka i sprawdzam, czy konsystencja jest zadowalająca. Jeśli tak, polewam nią donuty.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz