Nie ma nic lepszego niż tak zwany eintopf. Ustawiasz jeden garnek na kuchence i po prostu dokładasz kolejne składniki. Po pół godzinie masz gotowe danie, a do umycia zostaje Ci nóż i deska do krojenia.
Proste składniki, z których wychodzi smaczne jednogarnkowe danie. Trochę warzyw, lekkie mięso i obiad gotowy.
Czas przygotowania
15min
Czas gotowania
25min
Porcje
Składniki
1batat
1czerwona papryka
4garściszpinaku baby
400gpiersi z indyka
1łyżkaoliwy z oliwek
2ząbkiczosnku
1łyżeczkacurry
2łyżkiśmietany 18%
sól i pieprz
Czas przygotowania
15min
Czas gotowania
25min
Porcje
Składniki
1batat
1czerwona papryka
4garściszpinaku baby
400gpiersi z indyka
1łyżkaoliwy z oliwek
2ząbkiczosnku
1łyżeczkacurry
2łyżkiśmietany 18%
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Mięso myję, osuszam i kroję w kostkę.
Oprószam je solą i pieprzem i podsmażam ok. 7 minut na rozgrzanej oliwie.
Paprykę myję, pozbywam się gniazda nasiennego i kroję w kostkę. Dokładam do mięsa i podsmażam dalej, mieszając od czasu do czasu.
Batata obieram, myję i kroję w dużą kostkę (proporcjonalną do mięsa). Dokładam do mięsa i papryki. Przykrywam garnek i duszę ok. 10 minut na średniej mocy.
Po tym czasie odkrywam garnek. Liście szpinaku myję, osuszam i dokładam do dania nadal go dusząc.
Czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do dania.
Następnie dodaję śmietanę, odrobinę soli i pieprzu oraz curry. Duszę wszystko jeszcze ok 5 minut na małej mocy, mieszając od czasu do czasu.
1 Komentarz
Kucharzyk
2017-05-08 at 22:35Bardzo dobre polecam, dodalem do tego sos beszamelowy jeszcze bez smietany. Polecamm