Czasami tak niewiele potrzeba, żeby z prostych składników wyczarować coś ładnego. Nie będę oszukiwać, że to pudding czekoladowy. To po prostu jogurt z kakao i migdałami w miodzie. Jednak powiedzcie sami, czy moglibyście się oprzeć takiemu outfitowi?
A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Hipsterska ogórkowa i pulpet squad
Wydrukuj przepis
Jogurt naturalny z nasionami chia i kakao oraz z karmelkami migdałowymi
Kakaowy jogurt i migdałowe karmelki. Codzienne składniki w niecodzienny sposób.
Składniki
- 2 małe jogurty naturalne
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki słodzonego kakao
- 4 garście migdałów
- 4 łyżki miodu
Składniki
- 2 małe jogurty naturalne
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki słodzonego kakao
- 4 garście migdałów
- 4 łyżki miodu
|
|
Sposób przygotowania
Jogurt mieszam z kakao i nasionami chia i odstawiam, żeby nasionka napęczniały.
Migdały siekam lub wkładam do worka i kruszę tłuczkiem do mięsa.
Na rozgrzaną patelnię wsypuję migdały i prażę je ok. 8 minut na średniej mocy cały czas mieszając / podrzucając.
Gdy migdały się zarumienią dodaję miód i szybko mieszam. Miód powinien zacząć się delikatnie pienić i brązowieć. Cały czas mieszając podsmażam migdały z miodem jeszcze przez ok. 2 minuty.
Po tym czasie wykładam je na papier do pieczenia w małych porcjach (wielkości 1 łyżeczki) i czekam aż ostygną.
Jogurt z kakao i chia przekładam do pojemniczków, a karmelki układam na wierzchu.
Brak komentarzy