przepisy/ śniadanie

Jogurt naturalny z nasionami chia i kakao oraz z karmelkami migdałowymi

Czasami tak niewiele potrzeba, żeby z prostych składników wyczarować coś ładnego. Nie będę oszukiwać, że to pudding czekoladowy. To po prostu jogurt z kakao i migdałami w miodzie. Jednak powiedzcie sami, czy moglibyście się oprzeć takiemu outfitowi?

Jogurt naturalny z nasionami chia i kakao z karmelkami migdałowymi | lunchboxodkuchni.pl

A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Hipsterska ogórkowa i pulpet squad

Wydrukuj przepis
Jogurt naturalny z nasionami chia i kakao oraz z karmelkami migdałowymi
Kakaowy jogurt i migdałowe karmelki. Codzienne składniki w niecodzienny sposób.
Jogurt naturalny z nasionami chia i kakao z karmelkami migdałowymi | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 3 min
Czas gotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 2 małe jogurty naturalne
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki słodzonego kakao
  • 4 garście migdałów
  • 4 łyżki miodu
Czas przygotowania 3 min
Czas gotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 2 małe jogurty naturalne
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki słodzonego kakao
  • 4 garście migdałów
  • 4 łyżki miodu
Jogurt naturalny z nasionami chia i kakao z karmelkami migdałowymi | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Jogurt mieszam z kakao i nasionami chia i odstawiam, żeby nasionka napęczniały.
  2. Migdały siekam lub wkładam do worka i kruszę tłuczkiem do mięsa.
  3. Na rozgrzaną patelnię wsypuję migdały i prażę je ok. 8 minut na średniej mocy cały czas mieszając / podrzucając.
  4. Gdy migdały się zarumienią dodaję miód i szybko mieszam. Miód powinien zacząć się delikatnie pienić i brązowieć. Cały czas mieszając podsmażam migdały z miodem jeszcze przez ok. 2 minuty.
  5. Po tym czasie wykładam je na papier do pieczenia w małych porcjach (wielkości 1 łyżeczki) i czekam aż ostygną.
  6. Jogurt z kakao i chia przekładam do pojemniczków, a karmelki układam na wierzchu.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz