Zauważyłam, że przez wzgląd na upodobania kulinarne ludzi można podzielić na dwie kategorie – tych, którzy kochają czekoladę i tych, którzy kochają majonez. Do których się zaliczacie? Ja zdecydowanie do tych drugich!
Czas przygotowania | 20 min |
Porcje |
ml
|
Składniki
- 6 żółtek
- 300 ml oleju rzepakowego
- 1 doniczka świeżej bazylii
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- Obrywam listki bazylii i wkładam do wysokiego naczynia. Dolewam do nich olej i blenduję do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Żółtka z musztardą ucieram robotem kuchennym na niewielkich obrotach.
- Do ucieranych żółtek wlewam cienkim strumieniem olej bazyliowy.
- Zostawiam w ten sposób ucieraną przez robot kuchenny masę na ok. 15 minut, czekając aż zwiększy swoją objętość.
- Pod koniec dodaję cukier, ocet, sok z cytryny i sól do smaku.
Brak komentarzy